Щодо алкогольних напоїв існують закони, які регламентують термін їхнього зберігання, порядок продажу, сертифікати, акцизи, мінімальні й максимальні ціни. А оскільки є попит на товар, то з’являється й фальсифікат.
Якось мої знайомі бідкалися, що купили в супермаркеті горілку, відомої торгової марки, але їм було дуже зле від неї. Отже, скуштували звичайнісіньку підробку. Я розповів про це фахівцям і почув від них такі застереження. Купуючи горілку, зважте на її ціну. «Півлітровка» міцністю 40 % має коштувати не менше 6 грн. 24 коп.
Варто звертати увагу й на корок. Якщо він прокручується, то це ознака того, що тримаєте в руці фальсифікат. Фірмові етикетки тонкі, наклеєні рівно. Тож зверніть увагу і на це. Підробку можна розпізнати візуально: перевернути пляшку й потрясти нею. Коли побачите малі бульбашки – справжня горілка, а великі – більше води, ніж спиртного, а коли є білий осад – це спирт, розведений водою.
Наразі алкогольна продукція має акцизні марки з голограмами. Це чи не найнадійніший захист.
Деякі компанії захищають свій товар потрійним маркуванням: на ковпачку вказано дату, час розливу й номер робочої зміни, на горлі пляшки лазером нанесено слово – «Захищено». Важливу роль відіграє оригінальна форма пляшки та ковпачка.
Дуже складно підробити горілчані вироби фірм, які вирізняються формою пляшки та корка. Закупорювати її кустарним методом неможливо. Коли ж виникнуть питання щодо якості товару, компанія має унікальний газовий хроматограф, за допомогою якого знімають показники кожної партії. Їх можна порівняти з купленим вами товаром. Одеський коньячний завод навіть створив «гарячу лінію», скориставшись якою, можна перевірити відповідність серії та номера акцизної марки.