Минуле і майбутнє не поєднаєш

Понад три чверті виборців у грецькій частині Кіпру на референдумі, що відбувся минулої суботи, проголосували проти плану ООН щодо об’єднання острова. Турки-кіпріоти, в свою чергу, затвердили план, запропонований Генеральним секретарем ООН Кофі Аннаном. Його підтримали 65% виборців. План Аннана не набув схваленння, адже обов’язковою умовою його було неодмінне «так» більшості обох громад Кіпру.

План Генсека ООН охоплював чотири важливі питання: систему управління на острові, території проживання громад, власність та безпеку. Схвалення плану північною та південною частинами острова дало б змогу об’єднаному Кіпру вступити до Європейського Союзу вже через тиждень – 1 травня. Однак після суботнього референдуму ввійти до ЄС тепер зможе тільки грецька частина острова.

Греків-кіпріотів у плані Аннана багато що не влаштовувало: недостатні гарантії безпеки громад, відсутність чіткого механізму практичного втілення плану збереження присутності на острові турецького військового контингенту, надання права проживання на Кіпрі всім переселенцям з Туреччини тощо.

Діаметрально протилежна ситуація – у турецькій частині острова: населення переважно вітало ініціативу Кофі Аннана (з тих, хто прийшов на референдум, проти висловилися лише 35,1% виборців). Тому, передбачаючи позитивний результат голосування в турецькій громаді, «прем’єр-міністр» самопроголошеної «Турецької республіки Північний Кіпр» (ТРПК) Мехмет Алі Талат заявив про потребу відставки Денкташа з посади «президента» ТРПК як політика, чия позиція суперечить думці більшості турків-кіпріотів.

Шукати «нові перспективи та нові можливості» в турецько-грецькому діалозі закликав президент Республіки Кіпр Тасос Пападопулос, який заявив про те, що задоволений результатом референдуму. За його словами, населення висловилося проти конкретного плану, а не проти ідеї об’єднання загалом.

Оскільки північна частина залишається в ізоляції ще на невизначений час, то Абдулла Гюль, глава МЗС Туреччини – єдиної держави, де визнають ТРПК, закликав країни відмовитися від політики економічної та дипломатичної блокади держави. Анкара обіцяє зробити все можливе, щоб цю блокаду прорвати. Посприяти цьому пообіцяли США та ЄС.