Апокаліпсис в одному місті

Чергова річниця Чорнобильської катастрофи збіглася з однією з найбільших техногенних катастроф на Азійському континенті. Допоки міжнародні експерти вирішують, що насправді трапилося в північнокорейському місті, вітчизняні вже мають власні міркування.

Зокрема, вони відкрито порівнюють ситуацію, яка склалася в УРСР трагічного 1986-го з тим, що чинить комуністична влада Північної Кореї нині. Найпереконливішими вважаються такі аргументи: нині в Кореї так само, як і в СРСР, населення лише через кілька днів дізналося про катастрофу, але й досі ніхто ні в цій країні, ні у світі не може назвати справжньої кількості загиблих та поранених. Партійне керівництво КНДР, так само, як і радянське лише через чотири дні звернулося по допомогу до світової громадськості. І чи не найголовніше – першими, хто відгукнувся на цей заклик, стали Південна Корея та Японія, яких ще й досі північні сусіди вважають своїми ворогами.

Нині світові відома лише дещиця інформації. Зокрема те, що через вибух зруйновано понад 40 відсотків міста Ренчхон. Такі дані опублікував офіс ООН, що займається в Пхеньяні координацією гуманітарної допомоги. Саме на час аварії багато дітей вийшли зі школи, яка розташована неподалік місця трагедії. Цим пояснюється велика кількість загиблих дітей. За офіційними даними, загинуло 154 особи, 76 з яких – діти, понад 1300 осіб зазнали поранень. У місті переповнені всі лікарні, а це заважає нормально працювати. Порушено також постачання води та електроенергії. Тим часом у місті міжнародні гуманітарні організації уже розпочали розподіляти допомогу.