Чого хоче молодь?

Організаційний комітет «Міжнародного рейтингу «Фаворит молоді 2004» провів соціологічне опитування на тему: «Кар’єра в Україні: я хочу бути успішним». У опитуванні брали участь 3 тисячі 137 студентів та старшокласників з Києва, Житомира, Харкова, Чернігова, Одеської, Львівської, Запорізької областей та Криму.

Результати опитування свідчать, що пріоритети в нинішнього молодого покоління змінилися. Скажімо, романтика покоління 70-80 років – у минулому. Адже нині вже ніхто не поїде за покликом серця «за туманом і за запахом тайги». Нинішня молодь мислить прагматично, прагне заробляти добрі гроші та зробити вдалу кар’єру. До таких належать 90 відсотків з опитаних. Молоді люди не схожі на своїх батьків, бо  ставлять на перше місце не особисте життя та створення сім’ї, а бажання досягти певного матеріального та соціального становища. До речі, понад половину респондентів (58%) вважають, що успіхів можна досягти в Україні, натомість 21% хоче «розкрутитися» на чужій землі.

Змінилися в молодих й уподобання у виборі професії. Пам’ятається, на початку 90-х років майже кожен школяр мріяв стати бізнесменом, а нині таких лише 30%. Зате майже 40% молоді мріє зробити кар’єру, працюючи в державних структурах та розвиваючи вітчизняну науку.

Що заважає бути успішним? Найпершим негативним чинником, що стоїть на заваді здійснення мрій, респонденти назвали корумпованість влади, на другому місці – недосконалість українського законодавства, на третьому – зневіра в щасливому майбутньому держави. І лише 1% молодих людей не вбачають жодних перешкод на шляху до власного успіху.