Пріоритети молодіжної політики

Нещодавно на базі Дніпровського районного центру соціальних служб для молоді відбувся семінар-практикум для директорів міських і районних аналогічних центрів соціальної служби молоді із Харкова, Луганська й Алчевська. Здавалося б, типовий семінар: екскурсія, дискусія та інше. Усе як завжди. Але цього разу учасники семінару-практикуму стали учасниками підписання Угоди про співпрацю між Державним Центром ССМ і Всеукраїнською спілкою молодіжних громадських організацій.

Угода передбачає подальшу співпрацю і проведення різних соціальних акцій, практичних конференцій і круглих столів і, що найголовніше, – визначення пріоритетів державної молодіжної політики в Україні з прийняттям і реалізацією відповідних соціальних програм.

Мені вдалося поставити кілька запитань щодо нових програм заступникові міністра у справах сім’ї, дітей та молоді і директору Державного ЦССМ Світлані Толстоуховій.

– Світлано Валентинівно, перепрошую, але останнім часом соціальні служби України стали схожі на Змія Горинича. Тулуб начебто один, але десятки голів – напрямів соціальної роботи. І кількість їх зростає. Іноді голови «зрубують». Але на місці колишніх виростають нові, а разом з ними нові соціальні проблеми. Чи не ефективніше було б усі ці служби звести в одну, а замість голів дати їй руки й ноги?

– Я з вами не згодна. З появою нових соціальних служб нові соціальні проблеми не виникають. Вони вже є, вони були, але на них ніхто не акцентував уваги. Згодом центри справді об’єднаються і перетворяться на єдину структуру. Але на все свій час.
– Останнім часом стало дуже модно проводити соціальні акції під патронатом впливових осіб від політики. Що ближче вибори, то заходи частіші й навпаки.

– Нічого дивного. Політика давно пішла в економіку, культуру і соціальну сферу. Я не проти соціальних акцій, врешті-решт вони допомагають розв’язувати деякі проблеми. Але потрібна системність.

– Сподіваючись на це, ви підписали Угоду із Всеукраїнською спілкою молодіжних громадських організацій?

– Я гадаю, що співпраця з громадськими організаціями допоможе нам реалізувати великі і багатообіцяючі проекти. Передусім удосконалити свою правову базу. Приміром, прийняти закон про надання соціальної допомоги.

ДО РЕЧІ
За останні 10 років в Україні створено 827 обласних, міських і районних центрів. На часі – створення таких у селищах і селах.