У КУІНі мало не посварилися, але Ющенка висунули

Про роль і місце «цвіту нації» в суспільстві на непростому етапі розбудови держави йшла мова днями в Будинку вчителя. Саме тут відбулася Всеукраїнська конференція Національної Ради Конгресу української інтелігенції (КУІН). Визначальним кроком зібрання активу КУІНу стало одностайне рішення просити Віктора Ющенка балотуватися в президенти. На що лідер блоку «Наша Україна», який завітав на конференцію, дав згоду.

Однак такий оптимістичний фінал, на жаль, не компенсував загального невеселого враження від зборів. І передусім тому, що Конгрес української інтелігенції, створений 1995 року як громадська організація, що мала консолідувати український народ на звершення і подвиги задля майбутнього, насправді виявився символом незатребуваності, бездіяльності й апатії. За дев’ять, за словами І. Драча, «найлиховісніших років нашої історії», жодного вчинку, жодної акції на захист української духовності та її творців. Визнати це і покаятися змушені були і перманентний голова КУІНу поет та народний депутат Іван Драч; і тимчасовий – знана громадська діячка і вчений Ганна Скрипник.

 Тож даремно головуючий на зібранні академік Ярослав Яцків застерігав ораторів «менше уваги звертати на негаразди, а більше на те, що зробити, аби виправити становище». Майже всі вони, герої оксамитової революції, зі столиці та областей «впадали» в пристрасну мітинговість незабутніх 90-х.

«Келійною» діяльністю чи не всіх громадських інституцій національного спрямування дорікнув чоловим української інтелігенції знаний кінорежисер Юрій Іллєнко. А байдужістю до того, що діється в глибинці, – письменник із Запоріжжя, невтомний захисник Хортиці Костянтин Сушко.

Врешті пролунала пропозиція звільнити з посади голову Конгресу Івана Драча. Конфлікт, що назрівав, був залагоджений академіком Миколою Жулинським, який нагадав про заслуги Івана Драча і розділив провину на всіх.

Але все-таки головною темою конференції були майбутні президентські вибори і підтримка єдиного кандидата від опозиції Віктора Ющенка. Про це говорили і політики Павло Мовчан та Борис Тарасюк, і поет Мойсей Фішбейн, і генерал-хорунжий Юрій Сенюк, і вчений Михайло Наєнко. Тож невипадково, що консолідуючим моментом на конференції став виступ Віктора Ющенка і його згода на прохання представників багатомільйонної армії української інтелігенції балотуватися в президенти на майбутніх виборах. Це перше привселюдне рішення лідера блоку «Наша Україна» брати участь у виборах зібрання зустріло бурхливими оплесками.

Завершилася конференція КУІНу затвердженням ухвал про ЄЕП; драматичну ситуацію з українською мовою та культурою, український інформаційний простір. Також вирішили наприкінці літа скликати Всеукраїнський форум української інтелігенції на підтримку кандидата в президенти Віктора Ющенка.