Недоліки опалювального сезону

Розширена колегія КМДА традиційно після завершення опалювального сезону розглядала його підсумки. «Вечірній Київ» уже коротко розповідав про підсумки сезону. Та розмова на колегії виявилася цікавою і повчальною.

Виступ-звіт начальника Головного управління палива, енергетики та енергозбереження Михайла Березовика був, на перший погляд, традиційним:

– Опалювальний сезон минув без зауважень, не було порушення роботи обладнання котелень і ТЕЦ. Але були випадки поривів на магістралях та збої, спричинені несвоєчасними розрахунками за природний газ: понад дві доби були відключені два агрегати на ТЕЦ-5 і 6.

Розповідаючи про недоліки під час опалювального сезону, Михайло Миронович навів кілька прикладів. 12 будинків і одна школа, підключені до котельні заводу «Укркабель», отримали тепло на два тижні пізніше початку опалювального сезону. Котельня і нині має борг за газ у сумі 253 тис. грн., тож гарячої води до наступного сезону в тих будинках і школі, мабуть, не буде. 7-й мікрорайон на масиві Південна Борщагівка складається із 13 будинків. Це там, як писала наша газета, гріють гарячою водою озеро. Тепломережі в мікрорайоні й досі в незадовільному стані. На їх ремонт потрібно близько 8 млн. грн. Котельня на проспекті Науки належить об’єднанню «Київбудматеріали» і опалює будинки №№ 96, 98 та 102. Вона працює на вугіллі, і під час опалювального сезону тепло подавала, але гарячої води в будинках не було. Практично ніде перед початком сезону не промивали внутрішньобудинкові тепломережі. Як наслідок – температура в цих будинках нижча за норму. Найболючіше питання – розрахунки за спожиті енергоносії. За минулий рік борги становили 136 млн. грн., з яких за тепло – 41 млн., електроенергію – 78 млн. За перший квартал цього року заборгованість – 167 відсотків. Неплатники – державні підприємства та організації. А  населення розраховується в середньому на рівні 91,9 відсотка. Найкраще становище в Оболонському (93,4 відсотка), Голосіївському (93,1 відсотка), Дарницькому (92,6 відсотка) районах.

Олександр Омельченко запропонував до кінця року позбавити преміальних виплат Михайла Березовика і його першого заступника, а всім головам районів упродовж травня проаналізувати список неплатників, визначити соціальний стан таких сімей: «Якщо там прописано 17 осіб для того, щоб сім квартир отримати, відповідно інший підхід буде до таких сімей. Якщо знайдете такі сім’ї, які не могли платити, не можуть і ніколи не зможуть, то міркуватимемо, як допомогти їм з боргами за рахунок бюджету».