Незабаром вибори: час хвалити уряд

Багато хто пам’ятає мультфільм радянських часів, коли дівчинка казала: «Хто мене похвалить найкраще за всіх, отримає солодку цукерку!» Саме це нагадував круглий стіл, проведений у рамках Всеукраїнського освітньо-інформаційного заходу «Громадська оцінка роботи уряду – погляд молоді», який організувала Національна Рада молодіжних організацій України.

Після півгодини роботи круглого столу, я мало й сам не повірив, що ми живемо у чудовій країні, яка стрімко розвивається і буквально через кілька років дожене Європу. Організатори доповіли, що в рамках вищезгаданої програми було опитано 10000 студентів, які (цитую інформаційну брошуру) «володіють інформацією щодо діяльності уряду та підтримують урядові програми «Відкритість, дієвість, результативність» та «Послідовність, ефективність, відповідальність». У 24 регіонах України було проведено круглі столи за участю студентського активу, на яких молодіжні організації підтримали запропонований урядом напрям розбудови держави. У резолюції зазначалося: «...результатом діяльності уряду Віктора Януковича стали не лише позитивні зрушення в багатьох сферах суспільного життя країни, а й створення підґрунтя для подальшої ефективної суспільно-економічної розбудови України...» Але, мабуть, думка (якщо така була) 10000 студентів для такої держави – це не показник всенародного задоволення роботою уряду. В інформаційній брошурці всі «хороші» графіки (товарообіг, заощадження, соціальний розвиток тощо) вперто повзли вгору, а всі «погані» (безробіття тощо) – вниз.

Ейфорію від успіхів роботи уряду Януковича, який навперебій розхвалювали «Соціал-демократична молодь» та «Союз молоді регіонів України» порушив «Молодий рух» та кілька інших молодіжних організацій, запевнивши, що цей освітньо-інформаційний проект – чистісінька передвиборна агітація і насправді не все так добре у нашій країні, як це хочуть показати. Тимур Нагалевський, голова «Молодого руху», розповів, що в областях про круглі столи студентів інформували за півгодини до їх початку, закликали до залів будь-кого і потім ухвалювали резолюцію. Про яку об’єктивність цих заходів йдеться? Також, на думку Тимура, дату проведення форуму обрано якраз вдало для передвиборної кампанії кандидата від провладної більшості. Олексій Федоренко з «Молодіжного клубу економічної дискусії КНЕУ» висловив щире здивування наведеними цифрами і пояснив: у брошурі згадується, що середня заробітна платня зросла на 22,8 відсотка, та більшість населення України живе за межею бідності.
Загалом, на круглому столі порушували важливі питання: патріотичне виховання та фізична підготовка, мова, фінансування… Але чомусь всі розмови зводилися до вихваляння одне перед одним та подяки уряду від окремих організацій. За що саме дякували, ніхто зрозуміло пояснити не зміг. До того ж цікаво: як так вийшло, що 24 регіони України майже одностайно підтримали уряд, а от у столиці виникли сумніви та розгорілися баталії щодо прийнятої резолюції? Чи дав цей захід якусь користь – покаже час, а поки що учасники круглого столу взялися за Всеукраїнський форум, який відбудеться вже сьогодні.