«Ляпіс Трубецькой» із «Золотими яйцями»

Білоруська група «Ляпіс Трубецькой» презентувала в Києві свій новий альбом «Золоті яйця». Кілька пісень з платівки були й записані в Києві.

Над цією платівкою музиканти працювали понад рік, бо хотіли максимально наблизитися до концертного звучання. «Адже навіть у найгірші часи наш концерт завжди був цікавіший від запису, – каже Сергій Михалок. – Люди навіть дивувалися, що в нас багато неформальної публіки на концертах, хоча, якщо слухаєш альбом, здається, що музика написана для домогосподарок». Тож під час роботи над «Золотими яйцями» «ляпіси» забули про «формат» та загалом дійшли висновку, що слово «неформат» є синонімом «не хочу» для радійників та телевізійників.

Альбом записували за принципом «слалому» – інтенсивно та різноманітно. Вперше в «ляпісів» з’явилася пісня білоруською мовою – «Курачкі». «Якось були в Москві на концерті серйозної білоруської групи, – і всі в залі сміялися, адже незнайомі слова здавалися їм веселими, – розповідають музиканти. – Ми намагалися уникнути смішних слів, адже ця композиція – про кохання». До речі, нещодавно в Білорусі прийняли закон про те, аби в ефірі звучало 50 відсотків вітчизняної музики.

У новому альбомі «ляпісів» є пісні «Літо в Білорусі», «Краще, ніж у Парижі». Перша – позбавлена іронії та сарказму. «Такі собі нотатки на полях, написані на замовлення туристичних агентств з метою популяризації безмежних просторів нашої планети, – жартує пан Михалок. – Ми на концертах часто запрошуємо всіх до Білорусі. Багато хто приїжджає...»

Пісня «Любови капец», вальс,  записана разом із оркестром білоруського МВД. У «Раїньці» втілилося уявлення колективу про сучасну слов’янську танцювальну музику.

«Загалом, ми вийшли на якусь нову для себе територію, – кажуть «ляпіси», – «Золоті яйця» – це саме та музика, яка пропагується нашим творчим об’єднанням «Діти сонця» – ска, реггі... Тобто така, яку любимо, і саме тому нам цікаво її грати».