Як зламати тендітну цигарку

Тютюнова пандемія – це заразне захворювання, яке передається за допомогою реклами, через приклад курців і через дим, впливу якого піддаються некурці, особливо діти.
В Україні курять близько 52 відсотків чоловіків і 25 відсотків жінок. Причому жінки у віці від 30 до 50 років курять набагато більше, ніж молоді. Селяни від 20 до 29 років більше схильні  до цієї звички (70 відсотків), ніж городяни (47,5 відсотка). За останні 20 років кількість курців в Україні практично не змінилася: у 1984 році таких було 47,7 відсотка, а нині – 46,8 відсотка.

Якби Боб раніше дізнався…

Уявіть собі, що ви бачите фото двох ковбоїв, – точну копію реклами відомої марки цигарок, але поверх знімка великими буквами написано: «Знаєш, Боб, у мене рак». Що ж, і таке буває, але змінити вже хоч би щось неможливо.

І це зізнання дуже актуальне для наших співвітчизників, адже із 30 млн. працездатного населення в Україні майже 9 млн. – активні курці. Куріння ж підвищує ризик виникнення серцево-судинних захворювань на 75%, а раку молочної залози у жінок – на 30%.

За даними клініциста із США Джона Еловея, у 44 відсотків осіб атеросклероз виникає саме від куріння. Причому, як в Україні, так і в США, захворюваність серед чоловіків знижується, тоді як серед жінок – зростає. Ризик захворіти на рак легенів у
75-річного курця сягає 16 відсотків, 60-річного – 10 відсотків, у того ж, хто не курить, – менше одного відсотка.

«Кидати» у травні вигідно

У наш час найкращим стимулом для будь-якої справи є матеріальна зацікавленість. Саме з метою матеріального інтересу курців до акції з 1 по 31 травня Всесвітня організація охорони здоров’я, Міністерство охорони здоров’я України, Інститут кардіології ім. М.Д.Стражеска та американська компанія проводять міжнародну кампанію «Кинути курити та перемогти!».

Цей антитютюновий захід відбувається вже вшосте, починаючи із 1994 року (Україна приєдналася в 1996 році). Під час нинішньої акції курцям пропонується протягом травня відмовитися від цигарок і взяти участь у розиграші призів. Головний приз – персональний комп’ютер.

У рамках загальнонаціональної антитютюнової акції буде організовано додаткову кампанію для медичних працівників. Її мета – переконлива відмова медиків від куріння, а також повсякчасне нагадування пацієнтам про небезпеку куріння. Для лікарів передбачено окремий приз – телевізор. А серед національних переможців буде розіграно міжнародний суперприз. Окрему нагороду призначено для родини, яка дружно відмовиться від куріння.

SOS! – волають екс-курці

У попередній антитютюновій акції взяла участь понад  31 тисяча осіб. Із них понад  84,7 відсотка курців витримали «тютюновий голод» протягом місяця, із них через рік не торкалися цигарки 18 відсотків. Менше стали диміти 17 відсотків курців, а 8 відсотків перейшли із категорії активних до «випадкових».

Під час відмови від куріння люди найбільшу підтримку відчувають з боку сім’ї (62 відсотки), потім від друзів (19 відсотків), а від медиків – тільки 5 відсотків.

Чому ж екс-курець знову починає курити? Найбільш звабливо впливає «курильне» оточення, дається взнаки давня залежність від нікотину, а також стресові ситуації. Без підтримки оточення, на жаль, знову повертаються до шкідливої звички 13 відсотків, при вживанні алкоголю – понад 9 відсотків, з інших причин – 7 відсотків. 62 відсотки  учасників акції відчували нікотинову залежність, більшість із них хотіла самотужки впоратися, застосовуючи медичні препарати та звернувшись по допомогу до психолога.

Кинути курити непросто ще й тому, що декого нав’язливе бажання переслідує навіть уві сні – у царстві Морфея вони ходять по вулиці, збираючи недопалки. Допомогти їм можуть у столичному Антитютюновому клубі.

Якби ковбой із бігборду міг сказати...

Учені зробили аналіз і дійшли висновку, що причиною кожної п’ятої смерті в Україні, серед людей старших 35 років, є опосередкований вплив куріння. Чи знає про це рекламований ковбой і чи переймається тим, що тільки одна затяжка тютюнового диму містить понад 4 тисячі хімічних речовин, частина яких отруйні, деякі провокують зміни на клітинному рівні і, зрештою, 43 компоненти прямо призводять до виникнення раку?

Якби супермен міг сказати, що жінки, які продовжують курити під час вагітності, ризикують втратити дитину, чи зупинило б їх це? Адже кожна третя жінка курить на першому етапі вагітності, а 5 відсотків не кидають аж до народження дитини.

Діти курців кволі, анемічні, схильні до застудних захворювань і вдвічі частіше потерпають від астми.

Сучасні медичні дослідження переконливо доводять, що куріння є однією із причин виникнення імпотенції. Особа, залежна від цигарки, за один тиждень втрачає приблизно один день свого життя.

Хіба не варто замислитися над сказаним?