Ялина – ніжна рятівниця

Ялину часто порівнюють із жінкою: така ж струнка, гарна, завжди у привабливій сукні, що так їй пасує, – замилуєшся! Навіть легенда є, начебто це зачарована відуном дівчина, котру зрадив хлопець. Хоч би куди він йшов – усюди бачить її, свою кохану, а підійде ближче, щоб обняти, – не може, бо колеться…

А насправді, люди давно помітили: де ялина – там здоров’я. Якщо відчуває людина біль, достатньо постояти трохи під її шатами – біль поволі зникає. Вона допомагає при бронхітах, будь-яких запаленнях дихальних шляхів, легеневих хворобах і навіть при туберкульозі, наголошує лікар-фітотерапевт Валентин Щербина. Це пов’язано, вочевидь, з тим, що ялина, як і її посестра сосна, – санітар повітря, носій фітонцидів, виробник кисню. З другого боку – це дерево, що має сильне біополе, потужну енергетику, запозичену ним у сонця.

Народна медицина використовує буквально всі складові цього дерева: хвою (своєрідне листя), бруньки (збирають і сушать навесні), шишки (їх беруть зеленими), кору, пилок, навіть деревину, а також смолу, живицю тощо. Ялина дуже добре лікує нирки і сечокам’яну хворобу, запалення сечового міхура, виводить солі сечової кислоти. Вона допомагає при подагрі (відкладенні солей), ревматизмі, болю в суглобах. Знаючі люди колись робили так: брали чимало хвої, клали в чавун або відро, заливали окропом, накривали чимось і давали постояти, доки в напарі можна вже тримати хвору ногу, коліно чи лікоть. Накладали також аплікації на спину. І так тримали певний час, доки не охолоне.

Корисний настій із голок ялини. Склянку дещо подрібненої хвої заливають літром перевареної, але вже схололої води і настоюють протягом двох днів у темному місці. Потім проціджують і випивають протягом  дня за кілька прийомів. Настій допомагає при  ниркових, простудних та інших захворюваннях. Навар і настій з хвої застосовують також зовнішньо: при рахіті, подагрі, деяких захворюваннях шкіри, проявах порушення обміну речовин тощо.

Дуже корисні бруньки як сосни, так і ялини, які саме час збирати. Їх також настоюють, запарюють, роблять настоянки на горілці тощо. Ці ліки застосовують при бронхітах, запаленні легень, туберкульозі і просто як засіб для відхаркування. Найпростіший, певне, такий рецепт: беруть десять грамів сухих бруньок, заливають окропом у склянці, наповнюючи її до країв, прикривають і витримують не менш як п’ятнадцять хвилин. При застуді п’ють цей настій по столовій ложці через кожні 2-3 години.
Препарати з ялини є добрим кровоочисним засобом, роблять також ліки від серцевих захворювань (навіть мікроінфаркти лікують). Вони позбавляють набряків, виводять із організму зайву воду, мають знеболювальну дію.

Причому необов’язково чекати, доки захворієш. Корисно робити профілактику, вживаючи, скажімо, чай із хвої. Для цього до звичного чаю додають кілька хвоїнок, і цей напій уже дезінфікує, очищає організм, бо витяжки із хвої вбивають хвороботворні мікроби. Крім того, такий чай допоможе налагодити функцію всіх органів, поліпшити обмін речовин. Хочу лише зауважити, що постійно вживати такий чай не варто. П’ють місяць, а потім роблять перерву на три тижні.