Проблема влади – незалежні мери

Фонд «Європа XXI» у рамках проекту «Посилення прозорості виборчого процесу в Україні» з березня розпочав моніторинг діяльності партій, заходів регіональної влади тощо.

Результати першого місяця моніторингу свідчать про те, що розпочалася підготовка до початку виборчої кампанії: істотно активізувалася робота партій; використання маніпулятивних технологій виявляється в ЗМІ та під час шоу-заходів, на рівні організації місцевих виборів; загострюються конфлікти між різними рівнями влади в регіонах. Про це заявила на прес-конференції керівник проекту Галина Усатенко.

Вона зазначила, що моніторингом охоплено не всю Україну, а лише вісім регіонів – Донеччину, Київщину, Кіровоград, Житомир, Тернопіль, Хмельницький, Чернівці й Севастополь. У цих регіонах експерти вже вбачають загрозу нерівності умов учасників виборів через концентрацію у владних структурах представників певних партій. Скажімо, СДПУ(о) представлена в Житомирі (мер), Чернівцях (на рівні області й міста), Київщині (перший заступник голови облдержадміністрації і мер Білої Церкви); Партія регіонів – Донеччина, Кіровоград (мер), Київщина (заступник голови облдержадміністрації), Хмельниччина (голова облради); «Трудова Україна» – Кіровоград (голова облдержадміністрації); «Наша Україна» – Тернопіль (голова облдержадміністрації), Хмельницький (мер); АПУ – на Житомирщині та Київщині (на рівні голів райдержадміністрації); НДП – Севастополь (звісно, тут не згадуються регіони, не охоплені моніторингом).

Експерти наголошують, що в регіонах активізувалися податкові перевірки бізнесу представників опозиції, проходять агітаційні концерти, широко використовується адміністративний ресур (нині він помітний в організації регіональних форумів на підтримку конституційної реформи та програми діяльності уряду). «Трудова Україна» започаткувала програму підтримки малого бізнесу, а есдеки популяризують себе через проект «СДПУ(о) – селу!» У Чернівцях «ТУ» взяла шефство над музеєм Ю.Федьковича, а Партія регіонів – над міськими лікарнями. А в березні чернівецькі ЗМІ оприлюднили результати якогось соцопитування, де В.Янукович має 26 відсотків підтримки, а В.Ющенко – 25 відсотків. Експерти сумніваються в цих цифрах, бо ще місяць тому В.Янукович тут мав 7 відсотків. Учасники прес-конференції не «відкрили Америки», розповідаючи про використання Партією регіонів адмінресурсу на Донеччині.

На запитання журналістів «Чи можливе повторення мукачівських подій у тих регіонах, які досліджує «Європа XXI»?», Галина Усатенко відповіла: «Хай Бог милує!» Проте, за певних умов такі баталії можуть розгорітися в Житомирі, Кіровограді, Хмельницькому, де є «двовладдя». Інші з досліджених регіонів – «єдині в партійному вираженні».

Протистояння також очікується на Київщині. Координатор проекту в Київській області Юрій Бут згадав, що мукачівська ситуація мала репетицію у Василькові. Проте він вважає, що під час президентських виборів, «ОМОНу на всі регіони не вистачить». Однак, за місяць моніторингової діяльності експерти на власному досвіді переконалися, що «спостерігачів таки «відсіватимуть».
Юрій Бут прогнозує протистояння в Білій Церкві, де мер «повністю узурпував владу, без його дозволу неможливо провести прес-конференції, найняти приміщення». А також в Ірпені: тут обласний офіс Партії регіонів і обласний штаб «Нашої України». ПР має владу, а «НУ», за словами Ю.Бута, – впливового регіонального лідера Євгена Жовтяка та прихильність  населення.
Юрій Бут каже, що на Київщині «проблемою влади» є незалежні мери, які перемогли самостійно попри адмінресурс. Він підозрює, що «обласна влада хоче усунути цих людей, аби вони не надавали опозиції приміщень для зустрічей із виборцями». Це передусім – Васильків, Вишгород, Бровари, Боярка. Для цього, за словами Ю.Бута, використовують різні методи – порушення кримінальних справ, дискредитація, не виділяються гроші на соціальну та комунальну сфери тощо. На тлі цього, на думку Бута, нібито використовується й така організація, як «Громадський контроль», близька до міністра Марчука. Ю.Бут каже, що її активісти «підбурюють людей, організовують мітинги…»

Згадаймо, що ця організація неодноразово також під різними приводами проводила пікетування Київської міськдержадміністрації.

Хто ж «замовляє музику в «Європи XXI»? На це Ю.Бут відповів: «Так, нам за це платять, але не політичні сили України, а міжнародна організація, яка хоче знати чесні факти, контролювати Україну як потенційного члена європейських і євроатлантичних структур». Відомо, що моніторинг проводять за сприяння Фонду підтримки демократії із США.