Коли закінчаться мукачівські вибори?

Якщо напередодні горезвісних виборів передбачали, чим вони можуть закінчитися, то сьогодні, здається, навіть сценаристи тамтешнього свавілля перебувають у «підвішеному стані». Отож, як може те, що сталося в Мукачевому, вплинути на українське суспільство?

Позачергові вибори міських голів відбуваються не так уже й рідко, однак саме до 80-тисячного закарпатського міста злетілися сотні спостерігачів, журналістів і політиків. Тому, що тут спостерігалася реальна конкуренція між ставлеником влади і симпатиком населення. Цілковитою несподіванкою стало те, що опозиційного кандидата В.Балогу не зняли з реєстрації напередодні виборів, як це було останнім часом у Сумах, Ромнах тощо. Спершу все йшло за сценарієм: проти нього було порушено чотири кримінальні справи про подання декларації з недостовірними даними і перевищення службових повноважень. За бажання територіальна виборча комісія могла б зняти його будь-якої миті. Що ж змусило її змінити наміри? Навіть опоненти сходяться в одному – розголос про Мукачеве, який покотився далеко за межі держави.

Народний депутат Тарас Чорновіл припускає, що 26 квітня закарпатську справу у відкритому режимі розглядатиме Рада Європи. Це може дуже вдарити по нашому іміджу. Адже рекомендації авторитетних міжнародних інститутів наша влада сприймає за принципом: «А кіт ковбаску уминає, неначе й не до нього річ». Можливо, суворі санкції, які можуть бути спричинені мукачівськими подіями, підуть на користь перед президентськими виборами. Досвід Мукачева засвідчив, що сфальсифікувати можна все. Тішить те, що «братків» на всю Україну точно не вистачить, якщо до Мукачевого, кажуть, їх стягували не лише з сусідніх, а й із східних областей.

Щодо мети погрому виборчих дільниць існує кілька версій. Насамперед, треба було налякати виборців. Не вдалося. Припущення про те, що загони бритоголових мали на меті викрасти бюлетені, видається малоймовірним. Балога перемагав із таким відривом, що конфісковувати довелося б щонайменше половину документів, а для цього потрібна була б уже ціла армія. Впадає у вічі той факт, що штурмовики обирали саме ті дільниці, де перебували міжнародні спостерігачі. Найімовірніше, випрацьовувався варіант визнання виборів недійсними, як це було рік тому, коли переміг опозиційник Василь Петьовка.

Сценарій виборів уже втретє переграли під час засідання територіальної виборчої комісії. Вона ризикнула й оголосила переможцем ставленика об’єднаних соціал-демократів Е.Нусера. Офіційних цифр немає й досі. Хтось – а зважаючи на рівень охорони, це міг бути тільки свій – викрав документацію, замітаючи сліди. Ходили чутки, що на день раніше почали підробляти протоколи і змушували голів дільничних комісій їх підписувати.

Мукачеве було для партії влади полігоном для відпрацювання найчорнішого піару. Це був тест, чи зможе вона, попри всі перешкоди, отримати потрібний для неї результат. Перемога Балоги спричинила б перетасування обласної «еліти».

Зараз ведеться слідство. Судячи з того, що в середу парламентській опозиції не вистачило десяти голосів для продовження «допиту» міністра внутрішніх справ і дванадцяти – для недовіри главі АПУ В.Медведчуку та міністру МВС М.Білоконю, поки що сили нерівні. Не забігатимемо наперед, але імовірним є припущення, що доля мукачівського мера вирішиться не раніше як 15 листопада – після другого туру президентських виборів.