Закордонні іміджмейкери

Нещодавно в Києві відбулися збори представників організацій-членів Української всесвітньої координаційної ради. У зборах взяли участь голови українських громад Білорусі, Молдови, Придністров’я, Російської Федерації (Москва, Саратов, Карелія), Вірменії, Азербайджану, Казахстану, Киргизстану, Польщі, Словаччини, Угорщини, США. Серед гостей – народні депутати України Геннадій Удовенко та Ігор Осташ, представники Міністерства закордонних справ, Міністерства культури і мистецтв, Державного комітету у справах національностей та міграції, громадських організацій України, журналісти.

Для підтримки українців, які проживають за межами України, задоволення їхніх культурних, інформаційних, мовних та освітніх потреб учасники зборів вирішили розробити ініціативи щодо поліпшення механізмів повернення українців на батьківщину. Для налагодження і зміцнення взаємовигідного економічного, політичного та культурного співробітництва з іноземними країнами та піднесення престижу Української держави в світі – активно впливати на процес залучення інтелектуального потенціалу світового українства.

УВКР надаватиме всебічну допомогу українцям у створенні й діяльності нових громадських організацій за межами України. Для реалізації Національної програми «Закордонне українство» до 2005 року УВКР неодноразово виступала з пропозицією розробки скоординованого плану державних структур та громадських організацій, які співпрацюють із закордонним українством. Учасники зборів вирішили організувати спільний контроль за виконанням узгоджених планів співпраці та звітувати Президентові України про їх виконання.

Збори обговорили громадські ініціативи УВКР: Закон України «Про правовий статус закордонних українців», Концепцію національної політики щодо закордонного українства, Національну концепцію розвитку громадянського суспільства в Україні.

Світлана ОСТАПА, прес-секретар УВКР Фото автора