В гостях у золотої рибки

Хто з нас хоча б раз у житті не мріяв потрапити у підводне царство та познайомитися з його мешканцями? Нині таку можливість має як кожен киянин, так і гість столиці. Потрібно лише завітати на постійно діючу виставку акваріумних рибок та рослин до київського міського Будинку природи.

Відчиняєш двері, а перед тобою – дивовижний підводний світ. Враження від побаченого неймовірні. У великих красивих акваріумах затишно почуваються близько 70 видів екзотичних риб та рослин із різних континентів. Провідний спеціаліст виставки  Олексій Сербін розповів, що нині більша частина риб, яких утримують в акваріумах, розмножуються в неволі. Звичайно, це можливо лише за певних умов.

Нині основну увагу також приділяють підводним рослинам. На виставці представлено одну з найкращих їх колекцій в Україні – понад 60 видів. Це тропічні рослини, які в природі ростуть у частково затоплених місцях або в річках. «І це не водорості, а прісноводна рослинність, бо у солоній воді вона жити не може!» – наголосив досвічений акваріуміст.

До акваріумних рослин підбирають певний вид рибок. А щоб оселити одразу кілька видів, потрібно знати, хто ворогує, аби не стали один для одного обідом. Є й риби-вегетаріанці, тому їх не можна заселяти в акваріуми з живими рослинами. Воду в декоративних резервуарах, як правило, міняють частково раз на тиждень. Ця процедура для риб – як для нас провітрювання кімнати.

У виставкових акваріумах мешкають рибки різних розмірів – від 1,5 і до 30 сантиметрів. Олексій Сербін зауважив, що чим більша риба, тим довший її вік, у середньому – від одного до десяти років. Риби можуть жити як зграями, так і поодинці. А триматися разом – це у них звичайна захисна реакція.

Роздивлятися акваріуми можна годинами. Адже тут живуть і соми, які майже весь час проводять на дні, збираючи корм: і червоновухі черепахи, і тропічні кольорові раки. Своїм чудернацьким виглядом привертають увагу риби з присосками, в якої ротовий апарат має вигляд тертушки.

Найбільше вражає добір золотих рибок-красунь. Одна з них, «червона шапочка», гордовито споглядала з-за скла і задоволено позувала фотографам. Виявляється, цей вид рибок існує вже приблизно два тисячоліття. Японці та китайці, які весь цей час займаються селекціонуванням, вивели її від звичайного сріблястого карася. Нині розводять золотих рибок уже й в Україні.
Окрім цих красунь, у Будинку природи оселилися декоративні коропи, райдужні рибки та інші представники різних континентів. А окрім вражаючого видовища та чудового настрою, тут ще й можна отримати консультацію з утримання риб.