За честь свою і брата

Післязавтра в американському Лос-Анджелесі Віталій Кличко та Коррі Сандерс розіграють вакантний пояс чемпіона світу в суперважкій категорії. Цей титульний поєдинок викликає підвищений інтерес з двох причин. По-перше, йдеться про заміну Леннокса Льюїса на вершині найпрестижнішої боксерської версії. А по-друге, спортсмен із Південної Африки став загальновідомим після сенсаційної перемоги над Володимиром Кличком.

Помста брата-3…

Старший з Кличків усіляко заперечує бажання помститися за брата. «Це відволікає від основної мети, а моя мета – стати найсильнішим у світі», – стверджує Віталій. Однак подробиці минулорічного фіаско молодшого з українських богатирів просто так забути неможливо. Як неможливо й стерти з пам’яті щось на зразок клятви, що її виголосив прямо на рингу Віталій того злощасного для родини березневого вечора. «Тепер ти матимеш справу зі мною»,  – сказав українець ощасливленому тріумфом Сандерсу. На одній з останніх прес-конференцій Коррі нагадали про той інцидент. Але викликали в 37-річного ветерана не відчуття страху, а лише поблажливу посмішку. «Хіба не ви наголошували, що Володимир ліпше вишколений, ніж його старший брат? – парирував Сандерс багатозначні слова журналістів. – А що я зробив з Володимиром, бачили всі!..» Ніхто й не сумнівається, що наступної суботи українець прагнутиме завоювати світовий титул. Однак це прагнення буде примножене й бажанням обов’язково повернути родинні борги за березень-2003. А отже, суперечка зачіпає термінологію, але не суть моменту. Аналітики боксу схильні вважати саме так, і тому й не заперечують проти використання дещо пафосної, проте насправді влучної назви суботнього дійства – «Помста брата-3». Але чому «три»? Пояснення просте: схожа ситуація в професіональній кар’єрі Кличків уже траплялася й раніше, до того ж аж двічі. Спочатку Віталій розквитався з американцем Росом П’юритті за поразку молодшого брата в Києві. А вже потім Володимир обіграв Криса Бірда, який незадовго до того побив Кличка-старшого. Щоправда, нинішній варіант цього своєрідного матчу-реваншу значно вагоміший, ніж усі попередні. Бодай тому, що йдеться про фактичного наступника Леннокса Льюїса, якого навіть недоброзичливці британця називають не інакше, як Великий Чемпіон.

…І залаштункова битва з Льюїсом

Опонентом українця в титульному поєдинку за вакантний золотий пояс буде боксер, популярність якого напряму пов’язана з родиною Кличків. І це не перебільшення, бо до сенсаційної перемоги над молодшим з братів Сандерс насправді був маловідомий в спорті найвищих досягнень. Син боксера й поліцейський за фахом, Коррі тривалий час задовольнявся локальними успіхами на посередньому рівні й навіть не мріяв про славу Льюїса чи Тайсона. Він опинився серед професіоналів 23-річним, а найпершого  по-справжньому помітного результату досяг лише через вісім сезонів. У листопаді 1997 року Сандерс обіграв у дванадцятираундовому бою Роса П’юритті й заволодів вакантним поясом чемпіона світу за малопрестижною версією WBU. Найкращим у цій номінації він вважався до травня 2000 року, коли був нокаутований Хасимом Рахманом у сьомому раунді. Здавалося, після цього південноафриканцеві навіть сподіватися на щось вагоме в професійному боксі не доводилося. Схоже, це зрозумів і сам Коррі, який зосередився на грі в гольф і риболовлі – своїх найулюбленіших розвагах. Не дивно, що впродовж наступних чотирьох років у рингу він з’являвся лише тричі. Проте остання поява – в березні 2003 року – докорінно змінила його уявлення про боксерський світ і про своє місце в ньому. Сандерс так упевнено побив Володимира Кличка, що боксерський люд визнав його гідним місця в когорті найкращих бійців сучасності. Надалі події розвивалися стрімко й непередбачувано. Новоспечений претендент у лідери, так і не домігшись права на титульний поєдинок з кимось із Великих, відмовився від скромного за світовими мірками титулу чемпіона WBO й одразу ж отримав високий рейтинг у найпрестижніших номінаціях. Остання подробиця тісно переплетена з інтересами найвідоміших авторитетів у сучасному боксі: Дон Кінг з допомогою Сандерса розраховував на панування у Всесвітній боксерській раді, а Леннокс Льюїс, перекупивши південноафриканську боксерську компанію, став повноправним промоутером Коррі Сандерса. Відтак до пафосного титулу «Помста брата-3» можна додати й згадку про те, що Льюїс пішов з професіонального рингу, так і не переконавши світ у своїй беззаперечній перевазі над старшим з Кличків. Як відомо, їхній минулорічний бій, що став останнім у славній кар’єрі Великого Чемпіона, завершився технічною перемогою британця лише за вироком лікаря…