«Сюрпризи» тішать без сюрпризів

З багатоголосся міста так хочеться втекти під зелені шати дерев, посидіти в затишному куточку чи прогулятися тінистими алеями. Міський парк – це й місце активного (до того ж доступного всім) дозвілля. Тут естрадні майданчики для дискотеки, танців, різноманітні атракціони.

Група фахівців на чолі з начальником відділу розвитку парків Головного управління культури КМДА Оленою Ващенко спільно з журналістами «Вечірнього Києва» минулої п’ятниці здійснила об’їзд міських парків.

До слова, в нашому місті – три атракціони «Сюрприз». Саме на атракціоні такого типу, як пам’ятаємо, недавно у Москві сталася аварія. Як запевняють київські фахівці, атракціони наших парків – під пильним контролем. Так, у Гідропарку ще минулої весни, перед відкриттям сезону, «заморозили» атракціон «Сюрприз»: комісія не дала дозволу на його запуск. А яка нині ситуація в парках культури і відпочинку?

«Заморозили» один із тих…

У нашому місті – шість парків, що підпорядкованих Головному управлінню культури, мистецтв і охорони культурної спадщини КМДА. Це – Гідропарк, «Перемога», «Партизанська слава», «Голосіївський», «Відрадний» та Центральний парк. Інші – у віданні райдержадміністрацій.

Парк «Партизанська слава», що в Дарницькому районі, розкинувся на площі 110 гектарів. За словами його директора Олени Бобровської, тут у вихідні, на свята, буває понад 20 тисяч відвідувачів. Парк вабить і особливою аурою затишної околиці, й природним ландшафтом, за ним уже починається ліс. Для активного відпочинку тут багато атракціонів для дітей і дорослих. «Італійські джипи», акумуляторні машинки для дітей придбали позаторік. Решта – не нові, в роботі по 8-10 років. Для найменших – «Веселі гірки». «На цьому атракціоні уже 15 років працює Тамара Фурманчук, вона свій атракціон вивчила навіть за звуком, – зауважує директор О.Бобровська. – Працівники в нас постійні, нема плинності».

Дирекція має договір із спеціалізованою організацією – ТОВ «Схід», що перевіряє атракціони на – придатність до роботи й дає дозвіл на їх запуск або виявляє недоліки. Минулого тижня проведено всі випробовування. Працівники парку, що обслуговують атракціони, пройшли навчання. Щоранку перед запуском атракціони перевіряють відповідні служби парку, запевнила директор.
Член рейдової групи Віктор Журавський – начальник відділу з питань охорони праці КМДА, – ознайомившись зі станом справ, сказав: «Що стосується охорони праці, техніки безпеки відвідувачів, у «Партизанській славі», мабуть, найкраща ситуація серед усіх парків Києва. Кожен працівник знає свої обов’язки з питань безпеки. Про підготовку техніки до сезону, про щоранкові перевірки атракціонів засвідчують журнали, документація, яку представили завідувач атракціонів великих форм Олександр Грищук та інженер з охорони праці Петро Дядюн».

Далі наша дорога пролягла до Гідропарку. Тут поміж дванадцяти атракціонів – і «Сюрприз».

«Непередбачуваним подіям вчасно запобігаємо, – каже Аркадій Березовський – технічний інспектор праці міського комітету профспілки працівників культури. – Минулої весни, якраз перед початком сезону, група інспекторів, у складі якої був і я, виявивши технічні неполадки, зокрема ненадійність осі, «заморозила» атракціон «Сюрприз». А саме через ушкодження такої осі відмовив один із гідравлічних насосів «Сюрпризу», тому й сталася та аварія в Москві. Після цих подій, як відомо, Єйський завод (Російська Федерація) звернувся до користувачів таких атракціонів, аби не запускали їх, не замінивши вісь».

У Гідропарку всі державні атракціони здано в оренду. «Атракціони готові приймати відвідувачів, – запевняє від імені господарів Олександр Кровкін – голова зборів засновників Товариства з обмеженою відповідальністю, яке опікується атракціонами. – Маємо дозвіл. Якщо ж із Єйського заводу приїдуть фахівці, замінять вісь на «Сюрпризі» й дадуть гарантію на його придатність, запустимо і його. А поки що «Сюрприз» уже другий рік «на якорі», не ризикуємо експлуатувати його. Навіщо шукати зарубіжних інвесторів, якщо в Україні є люди, які готові працювати? – запитує Олександр Кровкін. – Наше ТОВ здатне за 1,5-2 місяці замість уже діючих атракціонів, що мають чималий термін експлуатації, встановити п’ять нових».

Зацікавлення цією пропозицією підтвердила й Олена Ващенко. Але, на жаль, не з усіх питань керівництво Гідропарку (директор Анатолій Лукомський) і ТОВ доходять спільних домовленостей. У нашій присутності, приміром, Олександр Кровкін та заступник директора Гідропарку Олександр Орлов почали з’ясовувати, хто має подбати про освітлення території, де розміщено атракціони, загалом усього Гідропарку. Точніше, йдеться про 2 тисячі лампочок, які треба вкрутити, бо ввечері тут – хоч око виколи…

Хоча не тільки атракціонами може зацікавити Гідропарк. Тут – і Зелений театр, і естрадний майданчик. Гідропарк вабить людей цілий рік – і на Водохреще й Масляну, на Івана Купала, в дні державних свят.

«Торік передано в підпорядкування Головного управління культури й комунальне підприємство «Парк Відрадний». Атракціонів там поки що немає, бо триває реконструкція, впорядковують територію. У районах Києва є і приватні маленькі атракціони типу «Луна-парк», – зауважує Олена Юріївна. – За технічний стан, безпеку відповідають їхні власники. Ці атракціони також мають обстежувати фахівці ТОВ «Схід» (асоціація «Київ»). У разі їхньої придатності, видавати дозвіл на експлуатацію. З цією метою ще 1999 року Київрада прийняла рішення «Про отримання передексплуатаційних погоджень на право встановлення атракціонів». Вимог цього документа мають дотримуватися всі власники атракціонів.

Екзотика – на нижньому озері

У Голосіївському парку саме в день нашого приїзду наводили порядок біля атракціону «Сюрприз» – знімали із сидінь мішки із піском після випробовування атракціону на міцність. «Сюрприз» тут – «на ходу». Комісія, що напередодні обстежувала атракціон, продовжила на рік (як і належить) дозвіл на експлуатацію. Щоправда, з певними обмеженнями кута підйому до 60о (за стандартом кут підйому – 65о). Але директор парку Ігор Середа зауважив, що атракціон обмежиться розгойдуванням до 50о.
Тут чимало й дитячих атракціонів – ланцюгова карусель «Ромашка», «Веселі гірки». На «гірках» нині ремонт, повністю замінюють підлогу.

На нижньому озері до послуг відвідувачів – 10 човнів і 9 катамаранів. Човен бере п’ятьох чоловік, катамаран – двох.
У Голосіївському парку торік розпочали реконструкцію. Нагадаємо: обладнано великий майданчик для народних гулянь, установлено пам’ятник Максиму Рильському.

Поки що діє невеличкий естрадний майданчик – там концерти, дискотеки для молоді. Заплановано, як розповів директор парку, обладнати новий естрадний майданчик на 750 місць  поблизу нижнього озера. Пан Середа сподівається, що там виступатимуть і зірки сцени.

Територія Голосіївського парку – 140,9 гектара, а у віданні Головного управління культури – лише 7 гектарів.

Досвід сусідів – і нам би

«Така ситуація, як у «Голосіївському»,  в усіх парках, що підпорядковані Головному управлінню культури, – коментує начальник відділу розвитку парків Олена Ващенко. – Приклад – і Гідропарк, де ми вже побували. Він розкинувся на площі 172 гектари, але тільки 8,2 га – підпорядковані Головному управлінню культури.

Управління звернулося до Київради з клопотанням – видати Гідропарку державний акт на право користування 20 га землі. Можна б залучити інвесторів, здавати площу в оренду. Сподіваємось на підтримку Київради».

Олена Юріївна наводить приклад із досвіду московських парків. Приміром, «Ізмайловський» має державний акт на володіння землею на площі 320 гектарів, «Сокольники» – 660 гектарів. Вони звільнені від податку на землю, мають також інші пільги. Комітет з культури уряду Москви фінансує й оплату комунальних послуг, і виділяє фонд зарплати працівникам парків. Головне управління КМДА вийшло з пропозицією до Київського міського голови щодо впровадження московського досвіду в київських парках. «Міський голова відгукнувся і вже є деякі зрушення, – каже О. Ващенко. – Цього, 2004 року, вперше виділили 200 тисяч гривень паркам – на оплату комунальних послуг і зарплату колективам. Але це – лише 10 відсотків від реальних потреб. Але все ж зміни на краще розпочалися».

Усього цього року виділено на міські парки 1 млн. 450 тисяч гривень. Ці кошти в основному підуть на реконструкцію, поточне утримання парків.

Торік провели реконструкцію Центрального парку культури і відпочинку – впорядкували територію, обладнали Музей води. Нині триває реконструкція парку «Перемога» в Дарниці, там замінять естрадний майданчик. «Якби кожен парк мав акт на постійне користування землею (на всій території), то можна б створити дирекцію парків, яка б відповідала і за утримання насаджень – дерев, кущів (укладала б договори із «Київзеленбудом»), і за освітлення – за всю діяльність на території парку, – наголошує Олена Ващенко. – Це б сприяло розвитку парків, а відтак – поліпшенню дозвілля жителів нашого міста».