Тривожні акорди консерваторії

Колектив Національної музичної академії імені Чайковського звернувся до ЗМІ за допомогою – посприяти в затвердженні Міністерством культури і мистецтв на посаду ректора закладу новообраного Володимира Рожка. Уже третій тиждень після виборів міністерство зволікає з підписанням відповідних документів, що давали б змогу новому ректорові приступити до виконання своїх обов’язків.

Із січня цього року Національна музична академія – без ректора. Зі слів викладацького колективу, у академії панує хаос: навчання призупинено, випускні іспити не відбуваються. Згідно з чинним законодавством, колишній ректор пішов на пенсію, бо йому виповнилося 70 років. За виборами нового ректора стежило Міністерство культури і мистецтв, визнавши їх дійсними. Однак...
То які ж причини зволікання з підписанням контракту з новообраним ректором? Як пояснили юристи, згідно із законом, міністерство може відмовити новообраному претендентові тільки у разі його судимості чи перебування під слідством. На жаль, офіційного пояснення, за словами викладачів, вони не отримали. Проте є неофіційні, які, як наголошувалося на влаштованій з цього приводу прес-конференції, не є безпідставними. Так, на думку народної артистки України, професора Євгенії Мірошниченко, будівля, у якій розміщена академія, є «ласим шматком» для багатих посадовців, бо розташована в центрі Києва і дуже дорого коштує на ринку нерухомості. Ходять чутки про те, що консерваторію хочуть передати під готель, який був колись на її місці. За іншими версіями, тут планують звести казино і торговельний центр. Тож «некерованість» навчального закладу у цьому разі на руку тим, хто зазіхає на його будівлю.

Пані Мірошниченко переконана, що Міністерство культури і мистецтв, зволікаючи з підписанням контракту, виконує «вказівки зверху», і запевнила, що ці прізвища відомі й будуть названі, якщо тиск на академію триватиме й надалі. Наслідком цього може стати призначення міністерством на цю посаду «своєї» людини.

Народний артист України, лауреат Національної Шевченківської премії Володимир Гришко теж стверджує, що його рідному закладові загрожує небезпека, і каже, що готовий разом із іншими діячами мистецтв з метою його захисту «піти з транспарантами вулицями Києва». Кілька днів тому пан Гришко особисто відвідав міністра культури і мистецтв Юрія Богуцького, який після дружніх обіймів пообіцяв, що «все буде добре».

Колектив музичної академії нагадав також журналістам про цьогорічне зменшення фінансування закладу при загальному збільшенні коштів із державного бюджету на культурні потреби. Унаслідок цього консерваторію поставили перед необхідністю скорочення штатів. Незмінним залишається факт низької оплати праці професорсько-викладацького складу (найвищий оклад – 700 гривень), що в 6 разів нижче порівняно із зарплатнею московських і петербурзьких колег і вдвічі – від викладачів Національного університету імені Т.Шевченка (хоч обидва столичні ВНЗ мають статус Національного). Незважаючи на проблеми, диплом Національної музичної академії високо цінується у всьому світі, на навчання приїжджають студенти з-за кордону, а випускники закладу працюють у багатьох європейських країнах.