Пропозицію застрелитися міністр відкинув

На вчорашніх парламентських слуханнях стосовно мукачівських подій прозвучало багато різнополярних заяв і звинувачень. Якщо ці шедеври розмовного жанру вплинуть на конкретні дії, то в Україні можуть відбутися серйозні кадрові зміни.

Подеколи поміркований парламент в останні кілька днів випромінює флюїди екстремізму та рішучості. Від напруги одного разу заглючило навіть систему «Рада». Учора сесійну залу прикрасили плакати на кшталт «Бандитам – тюрми», «Влада народу чи криміналітету?». Не варто з’ясовувати, хто їх розвісив: кожна політична сила твердить про узурпацію влади і показує пальцем у бік опонента.

Стосовно бритоголових, які зривали вибори в Мукачевому, об’єднаний есдек Нестор Шуфрич називає їх працівниками штабу «Нашої України». Остання, як твердить Нестор Шуфрич, «створила цей скандал для плацдарму президентських виборів». Опозиційник Борис Беспалий впевнений, що бандити підзвітні СДПУ(о), а прикривають їх силові відомства. Третейським суддею зголосився бути голова СБУ Ігор Смешко. Він заявив, що обидва кандидати в мери Мукачевого мали підтримку криміналітету.

Дії правохоронців під час закарпатських інцидентів есдеки оцінюють як адекватні. «Нашоукраїнці» ж переконані, що стосовно силовиків треба порушити кримінальні справи за бездіяльність і навіть за організацію злочинної діяльності. Найбільше дісталося міністрові внутрішніх справ Миколі Білоконю. Іван Плющ запропонував йому два виходи: «Або ви кажете, чиї замовлення виконуєте і хто головний режисер, або йдіть із посади і не мучте ні міліцію, ні нас». Побитий у Мукачевому Петро Олійник закинув, що міністр ставиться до цих подій, як до банального ДТП. Перевершила всіх Юлія Тимошенко, яка назвала М.Білоконя ставлеником конкретної особи і натякнула, що «офіцери честі за такої ганьби колись стрілялися». Міністр спокійно відповів, що призначав і звільнятиме його Президент. Коли Білоконю нарешті дозволили покинути трибуну, нардепи затиснули його в проході й проводжали стусанами. Визволила скривдженого силовика Раїса Богатирьова («Регіони України»).

На парламентських слуханнях зачитав свій звіт про мукачівські події заступник голови Верховної Ради Олександр Зінченко. Слід визнати – досить об’єктивно. До закарпатської «гарячої точки» нещодавно виїхав заступник міністра внутрішніх справ. Уповноважений з прав людини ВР Ніна Карпачова доповіла, що Президент, на її прохання, особисто контролюватиме хід розслідування.

Нестор Шуфрич заявив, що есдеки робили опозиційному кандидатові В.Балозі вигідну пропозицію. Суть полягала в тому, щоб зняти самого Балогу і його опонента Е.Нусера. «У такому разі переміг би близький до «НУ» Золтан Лендєл, а Балога залишився б народним депутатом, як і хотів, – пояснив Н.Шуфрич. – Однак у ніч перед виборами на нього натиснуло керівництво «Нашої України». Таку жертовність есдек пояснює бажанням «зняти соціальну напругу в місті». Б.Беспалий прокоментував, що Верховна Рада сьогодні – це «виїзний філіал Держдуми». Він упевнений, що поки ситуацію в Мукачевому «контролює Шуфрич із «братками», Україна небезпечна для всієї Європи».