Перемога – це вітрила натхнення

Всеукраїнському змаганню найдосвідченіших, найобдарованіших педагогів «Учитель року» передують районні, міські та обласні.

У затишній актовій залі столичного Ліцею №100 «Поділ» зібралися ті, хто потрапив до фіналу конкурсу в Подільському районі, їхні колеги, керівники та учні. Нагороду кожного переможця, лауреата й учасника супроводжувало цікаве театральне дійство. Схвальними оплесками підтримували педагогів і юних артистів почесні гості – голова району Григорій Романюк, його заступниці Валентина Міщенко та Людмила Парубець, начальник районного управління освіти Галина Троян і депутат райради, начальник управління фізкультури і спорту райдержадміністрації Володимир Петрів.

Освітяни вкотре довели, що вони – натури творчі. Кожен із фіналістів по-своєму оригінально вітав зібрання. Переможниця в номінації «Заступник з навчально-виховної роботи» із школи-дитсадка «Паросток» Наталя Россе хвилин за три зробила на сцені чудового паперового птаха – символ любові й добра – й подарувала його ведучим. Після нагородження вона сказала, що конкурс був надзвичайно відповідальним, виборювати перемогу було нелегко. Вочевидь, допомогли 23-річний педагогічний досвід і любов до малечі.

Цей навчальний заклад був дуже добре представлений у фіналі: із 14 педагогів, які підпадали під номінації, лауреатом стала молоденька вчителька Любов Примаченко, учасником – Олексій Карбовчук. Обоє – в номінації «Початкова школа». Школу-дитсадок «Паросток» упродовж 15 років (перші 6 – дитсадок) очолює вчитель-методист, відмінник освіти України Валентина Стрижеус.

«Учитель року-2004» передбачає шість номінацій: «Математика», «Біологія», «Зарубіжна література», «Керівник п’ятих класів» і вже згадувані «Початкова школа» і «Заступник з навчально-виховної роботи». Шістьох переможців, одинадцятьох лауреатів і трьох учасників районного конкурсу нагородили грошовими преміями – відповідно по 1000, 600 і 100 гривень. Нинішнього року освітяни за підтримки районної влади започаткували власний, новий конкурс «Молодий учитель – вітрила натхнення» для тих, хто працює не більше п’яти років. Передбачено призовий фонд, у травні перемогу виборюватимуть дев’ятеро найкращих фіналістів.

Талановиті подільські освітяни відомі не лише в районі. Викладач математики Ліцею №100 «Поділ» Олексій Дем’яненко, ставши переможцем районного та міського конкурсів, потрапив на третій, вирішальний етап Всеукраїнського. Учитель початкових класів 34-ї середньої школи Наталя Пишняк, переможець районного конкурсу, стала лауреатом міського. Викладач біології 17-ї школи Тетяна Сенько перемогла в своїй номінації у районі й теж стала лауреатом міського конкурсу «Учитель року».

Наприкінці свята переможці конкурсу подарували Григорію Романюку шкільний журнал із надписом: «Класному керівникові від класних учителів» і шкільний дзвоник, пообіцявши миттю збиратися в його кабінеті, щойно він задзеленьчить. Григорію Миколайовичу і дарунки, і гумор сподобалися.