Бережи здоров’я змолоду

Це стало неофіційним девізом квітневої конференції старшокласників Києва «Молодь і здоров’я», яка тривала два дуже насичених дні. Головне управління освіти  й науки, Київський палац дітей та юнацтва і Київська міська рада старшокласників мали на меті залучити молодь до обговорення того, що найбільше цікавить молодь. Теми за ці роки змінювалися, але захід жодного разу не був нудним чи формальним – інакше він би тихо «помер» би.

У секціях обговорювали питання повноцінного харчування, фізичного виховання, шкідливих звичок, наркотиків, ранніх статевих зносин, психологічного здоров’я школярів, вплив сім’ї та екології на здоров’я дітей та соціальної політики уряду щодо підтримки здоров’я громадян. Страшенно хотілося якимось чином перенести школярів з їхніми виступами до парламентської зали, нехай би наші обранці почули, що думають діти про те, як про них дбає держава, – отже, наскільки вони їй потрібні.
Цікаво було спостерігати, як слухали старшокласники психологів, сексопатологів, наркологів. І хоча прийшли свідомі діти, ті, кому власне майбутнє не байдуже, однак помітно було, що робили для себе відкриття. Як то кажуть, вік живи – вік учись…
Старшокласники-спікери, тобто керівники робочих секцій, коротко й цікаво висвітлили основні проблеми, які заважають дітям зростати здоровими, й виклали свої пропозиції. Після  підбиття підсумків конференції старшокласники оголосили звернення соціально активної молоді до влади і громади Києва і оприлюднили свої пропозиції щодо актуалізації ідеї здорового способу життя. Усі виступаючі наголошували на тому, що матеріали конференції має одержати кожен учень, що користь із таких зібрань буде лише тоді, коли бажаючих жити свідомо, у доброму здоров’ї щодень більшатиме.