Сома куб – витвір київських старшокласників

У Київському палаці дітей та юнацтва щодня відбувається чимало цікавого. Але ці два дні були особливими – тут проходив організований управлінням освіти Подільської райдержадміністрації, Малою академією наук «Дослідник», міжнародною школою «Меридіан» і ліцеєм «Всесвіт» фестиваль науки і творчості «Київ-2004». І хоча демонстрація того, що вміють вихованці двох приватних навчальних закладів, уже третя, всі хвилювалися – і дорослі, й малі. У вестибюлі гарно, майже професійно співали троє старшокласниць із «Меридіану», на другому поверсі за столами-стендами сиділи малі розумниці і розумники, готові розповісти й показати всім, що вони вміють.

Після того, як начальник управління освіти Подільського району Галина Троян та Гюлер Мехмед, батько учня, уродженця Туреччини, урочисто відкрили свято розуму й талантів, ми познайомилися з дітьми. Школа «Меридіан», де всього 200 учнів, підготувала аж 75 проектів практично з усіх предметів – фізики, хімії, біології, математики, інформатики, російської мови та літератури. Не відставали й однолітки із ліцею «Всесвіт».

Здалеку видно було щось велике, страшне й колюче. Одинадцятикласники Жанна Шевчук, Олексій Кузьмичов і Роман Павлюк серйозно захоплюються біологією, мають з цього предмету справжні наукові роботи. Всім бажаючим цілком професійно розповідали про мешканців морських глибин – рибу-їжака, опудало якої з довжелезними голками привертало увагу, якоїсь особливої черепахи. Вочевидь, випускники перетворять захоплення цим предметом на справу всього життя.

Восьмикласники із «Всесвіту» Костянтин Прощаков, Георгій Носовець і Володимир Дубровський демонстрували власноруч зроблену хитромудру штуку – сома куб, придуману якимось вченим для розвитку дитячих логіки й мислення. Пам’ятаєте кубик-рубик, над яким ми сушили мізки разом зі своїми дітьми? Він порівняно з цією математичною грою – дитсадківська забавка. Складається сома куб із семи фігур, створених із 27 маленьких кубиків. А зробити з цього можна аж 2040 фігур. Учні з «Меридіану» демонстрували дива хімії, фізики, різних мов. Власні доробки привезли учні 7-ї спеціалізованої школи з міста Бровари Київської області. Директор, Ніна Зубенко, сказала, що дуже вдячна за запрошення на фестиваль, до якого всі дуже відповідально готувалися.

Після спілкування з кількома малими вченими стало зрозуміло, що двох днів замало, аби хоча б поверхово ознайомитися з тим, що вміють ці розумні діти. На одному із столів школи «Меридіан» зеленіли й квітли такі дивовижні рослини, що очей не можна було відірвати. А далі – вишиванки, різьблення, технічні моделі.

– За два дні тут побувають усі учні і вчителі нашого, Подільського району, – сказала відмінник освіти, вчитель-методист Галина Троян, – мої колеги з інших районів, педагоги. Десь років чотири тому  голова нашого району Григорій Романюк зауважив, що потрібно урізноманітнити заклади освіти. Це схвалив начальник Головного управління освіти і науки столиці Борис Жебровський і ми 2001-го відкрили міжнародну приватну школу «Меридіан», де навчаються маленькі громадяни Туреччини, Словаччини, Хорватії, Йорданії, Канади, Латвії та Росії і громадяни України всіх національностей. Очолив школу талановитий педагог, колишній викладач історії у 257-й середній школі Святослав Руликівський, учитель за покликанням, за станом душі. Святослав Петрович реалізує власний творчий досвід і сприяє в цьому колегам і учням. Школу підтримують спонсори, батьки, а ми лише контролюємо якість знань, котрі одержують учні, і дотримання вимог навчального процесу. Приватне навчання – відносно нове явище в Україні, навіть у столиці кількість середніх приватних навчальних закладів ледь сягнула 30, тому це необхідно. Нинішнього року ми вивчали стан справ у «Меридіані» й задоволені всім – і знаннями, і особливими, притаманними лише цьому навчальному закладові, традиціями. Навчати й виховувати дітей – це наче поле засівати: матимеш те, що вклав. Говорячи про майбутнє України, ми сьогодні повинні вкладати в освіту не лише душу й серце, а й фінансові інвестиції. Ліцей «Всесвіт», який очолює теж колишня вчителька 257-ї середньої школи Лариса Полякіна, перейшов до нашого району після міської адміністративної реформи. Заклад успішно працює вже 5 років, має власне обличчя й добру славу. «Меридіан» і «Всесвіт» багато в чому відрізняються, але їх об’єднує прагнення дати дітям найкращі знання, навчити нестандартно мислити й не розгубитися в житті. Якісно навчати маленьких громадян інших країн – справа державна, престижна в усьому світі, й я дуже рада, що нашому районові це вдається.

– Головне управління освіти Київської міськдержадміністрації взялося нинішнього року за зміцнення освітянських зв’язків між Україною й Туреччиною, – зазначила член колегії ГУОН, директор ліцею бізнесу «Крок» Людмила Паращенко. – Наприкінці  квітня делегація київських педагогів – начальники районних управлінь освіти, директори шкіл – поїдуть до Стамбула й ознайомляться із тамтешньою освітою, а в жовтні ми прийматимемо турецьких освітян у себе. Обмінятися досвідом у такій живій мобільній справі, як освіта, завжди корисно.

Палац дітей та юнацтва дедалі більше заповнювався дорослими й дітьми. Із успіхом фестивалю організаторів вітали головний освітянин Печерського району Олександр Федоренко, директори шкіл з усього міста. Обдаровані діти – це завжди цікаво, а понад 180 членів Малої академії наук «Дослідник» одночасно – неабияке явище.