Подбайте про свій автомобіль

Одне з тривожних запитань, яке вдень і вночі хвилює багатьох водіїв, – що зробити, аби не вкрали автомобіль? Від викрадення машини не застрахований ніхто: ні власники престижних іномарок, ні господарі стареньких запорожців, що давно перейшли до розряду «нерухомого» майна. Автозлодії дуже спритні і добре оснащені технічно.

Нині автопірати викрадають за добу більше автомобілів, ніж їх сходить із конвеєрів провідних виробників. Кожні 10-20 секунд у світі викрадають автомобіль, прибуток від цього «бізнесу» становить приблизно 21 млрд. доларів на рік.

Якщо аналізувати обстановку в столиці та, зокрема, в Шевченківському районі, де найчастіше викрадають автомобілі, то роблять це здебільшого з метою розукомплектування машин та продажу їх по запчастинах. Це автомобілі ВАЗ, БМВ, «Ауді» старого зразка. Більш дорогі автомобілі «Тойота», «Ленд Круізер», «Мерседес», БМВ Х-5, «Лексус» після відповідної підготовки в більшості випадків переганяють за кордон.За три місяці цього року на території Шевченківського району скоєно 15 крадіжок транспортних засобів, 8 із них працівники міліції розкрили по гарячих слідах, 9 автомобілів повернули власникам.

У столиці автопірати промишляють переважно вночі. На жаль, багато киян і гостей, паркуючи автомобілі у дворі, самі ж і сприяють викраденню, особливо якщо машини не обладнані протиугінними пристроями.

Державтоінспекція Києва звертається до всіх водіїв з проханням забезпечувати своїм автомобілям «нічліг» у гаражах або на стоянках, що охороняються. Залишаючи автомобіль навіть не надовго, щільно закрийте вікна, увімкніть протиугінний пристрій і обов’язково замкніть дверцята машини. Ніколи не залишайте в салоні речі, які приваблюють злочинців.

Юрій БІНДАС, начальник відділу ДАІ Шевченківського районного управління ГУ МВС України в м.Києві