Єдиний простір чи Переяславська рада-2?

Учора Верховна Рада України ратифікувала три міждержавні угоди: про українсько-російський кордон, про спільне використання Україною і Росією Керченської протоки та Азовського моря, про Єдиний економічний простір (ЄЕП) на території Росії, України, Білорусі й Казахстану.

Як вважає багато парламентаріїв, в ЄЕП більше політики, ніж економічних інтересів. Екс-міністр закордонних справ, нардеп Борис Тарасюк навіть порівняв учорашнє засідання Верховної Ради з Переяславською радою. Втім, словосполучення «державна зрада» лунало часто. І в парламенті, і під його стінами, де зібралося кілька тисяч громадян, які вимагали від депутатів не ратифікувати угоди про ЄЕП.

«Державна зрада» – саме за такою статтею ККУ депутати Ю.Кармазін, І.Заєць і Ю.Тимошенко закликали Генпрокуратуру порушити справу проти першого віце-прем’єра М.Азарова, який торік 15 серпня в Астані парафував угоду про ЄЕП від імені українського уряду. Найодіознішим пунктом угоди противники ЄЕП вважають створення наддержавного «єдиного регулюючого органу», рішення якого ухвалюватимуться голосуванням з урахуванням економічного потенціалу сторін. Фактично лише Росія, зважаючи на масштаби її економіки, матиме можливість відхиляти невигідне для неї рішення. Такого органу, як каже Ю.Костенко, навіть Євросоюз не має. Противники ЄЕП посилаються на десятки нормативних документів, яким, на їхню думку, суперечить угода. Зокрема й на Конституцію. Вони кажуть, що в угоді закладені несприятливі для вітчизняного товаровиробника умови, а економіка України обслуговуватиме інтереси Росії. Їхні опоненти натомість стверджують, що ЄЕП сприятиме розвитку взаємовигідної економічної співпраці між чотирма країнами. Цікаво, що ті й ті вже порахували, що Україна матиме від цього утворення: одні називають цифри збитків, інші – суми дивідендів. Окремі комуністи до економічних прогнозів «прив’язують» і дещо інше. Юрій Соломатін, приміром, згадав «про родичів» в Росії і про «спільну історію». Ю.Кармазін дорікнув, мовляв, хай Росія спершу віддасть гроші Ощадбанку СРСР. А О.Тягнибок прогнозує, що «спільний простір» створюють, аби після зміни влади восени деяким олігархам було куди тікати від відповідальності.