Дзвони Чорнобиля нагадують…

Незабаром світова та українська громадськість перегорне чергову сумну сторінку, пов’язану з 18-ю річницею чорнобильської катастрофи. До цієї дати міська влада планує провести низку заходів.

Нині в Києві на обліку понад 113 тисяч осіб, які потерпіли внаслідок чорнобильської катастрофи. До її річниці 400 дітям-інвалідам та сиротам, 2270 удовам та удівцям буде надано матеріальну допомогу в розмірі 50 гривень. Діти також отримають кондитерські набори та полівітаміни.

21 квітня в колонній залі КМДА  вручатимуть Подяки Київського міського голови ліквідаторам та потерпілим I-ї категорії. У районах голови адміністрацій проводитимуть зустрічі з учасниками ліквідації наслідків катастрофи, з евакуйованими та переселенцями із забруднених територій.

23 квітня для потерпілих дітей відбудеться безплатна екскурсія на теплоході по Дніпру. А міська благодійна організація «Допомога дітям-інвалідам Чорнобиля «Родина» проведе  екскурсію автобусом.

25 квітня в Будинку культури СБУ міжнародний фонд «Діти Чорнобиля за виживання» організовує вечір, присвячений пам’яті жертв катастрофи. На Хрещатику цього дня Головні управління МВС та МНС Києва демонструватимуть пожежну та аварійно-рятувальну техніку – озброєння спецслужб міста. А діти-потерпілі внаслідок чорнобильської катастрофи зможуть безплатно відвідати зоопарк.

26 квітня на знак вшанування пам’яті жертв чорнобильської трагедії за участю керівництва держави відбудеться покладання квітів до Меморіального кургану героїв Чорнобиля та пам’ятного знака «Воїнам Чорнобиля». У Святошинському районі біля пам’ятника «Жертвам чорнобильської катастрофи» відбудеться мітинг-реквієм.

На розширеній колегії КМДА начальник Головного управління у справах захисту населення від наслідків аварії на ЧАЕС Людмила Качурова зазначила, що до річниці катастрофи у церквах та на кладовищах відправлятимуть літургії та панахиди по загиблих та померлих від наслідків вибуху. У навчальних закладах міста буде проведено уроки пам’яті «Дзвони Чорнобиля нагадують». Протягом квітня потерпілі діти зможуть безплатно відвідувати музеї столиці, а київські школи отримають бібліотечку з книжкових магазинів.

Усі ці заходи фінансуватимуться за кошти (324 тисячі гривень), що передбачені міським бюджетом на 2004 рік на виконання комплексної програми «Турбота».