Ліки поза законом

Нещодавно Державна інспекція з контролю якості лікарських засобів МОЗ України заборонила продаж трьох лікарських засобів на фармацевтичному ринку. Це не означає, що люди потерпатимуть від дефіциту вкрай потрібних препаратів. Просто із українського ринку вилучать препарати, які або не відповідають вимогам, або ж є фальсифікатом.

Через наявність дрібного кристалічного осаду заборонено продаж, зберігання та застосування 10-відсоткового розчину аміаку у флаконах на 40 мл (серія 150702, виробництво Фармацевтичної фабрики Луганського ОДКВП «Фармація»). З аптек ліки мають повернутися до постачальника або виробника.

Також заборонили суспензію флюколдексу (100 мл у флаконах №1 серій 445, 449 виробництва індійської фірми «Наброс Фарма Пвт Лтд»), оскільки вона не відповідає вимогам аналітичної нормативної документації (АНД). Ліки мають бути знищені або повернені постачальнику чи виробнику.

Не відповідає вимогам і супрастин, таблетки по 25 мг №20 (серія 17610901 виробництва Фармацевтичного заводу «Егіс» А.Т., (Угорщина), а тому їх реалізація, зберігання та застосування заборонене до окремого розпорядження Державної інспекції з контролю якості лікарських засобів МОЗ України.

У зв’язку із завищеним вмістом калію йодиду заборонено торгівлю, зберігання та застосування до окремого розпорядження Держінспекції 5-відсоткового спиртового розчину йоду по 10 мл у флаконах (серія 2042003 виробництва ВАТ «Луганський ХФЗ»).

Варто знешкодити і фальсифіковані 300-міліграмові капсули з ессенціале форте Н (№30 серії 22833) з маркуванням виробника «Ей. Наттерманн енд СайІ ГмбХ» (Німеччина) компанії «Рон-Пуленк Рорер» (нині «Авентіс»). Представництво компанії  «Авентіс Інтерконтинентал» в Україні заявляє, що цього препарату в Україну не завозили. Визначити фальсифікат можна за такими ознаками: 1) менша довжина капсул (19,1 мм; норма 20-21,5 мм); 2) менший діаметр капсул (6,4 мм; норма: 6,6-6,9 мм); 3) при світлі ультрафіолету немає світіння вторинної упаковки; 4) маркування російською мовою, текст маркування відрізняється від поданого в затвердженій АНД, немає реєстраційного номера препарату.

Також фальсифікували ессенціале форте Н (№30 серії 30791). Він має такі ознаки фальсифікації: 1) довжина капсул зменшена (19,5 мм; норма 20-21,5 мм); 2) діаметр капсул менший (6,5 мм; норма: 6,6-6,9 мм); 3) на первинній упаковці в серединній перфорації на блістері три коротких прорізи чергуються з одним довгим.

Але, як зазначає Держінспекція, «вилучення однієї або кількох партій товару не означає невідповідності вимогам чинного законодавства всіх препаратів цієї торговельної марки або найменування».