Будинок для сонечка

Михайло Скоростецький – звичайний дачник, але від інших любителів землі відрізняється тим, що не визнає хімічних засобів боротьби зі шкідниками. Наприклад, аби позбутися попелиці, завів собі… сонечок. І хоч сусіди спочатку ставилися скептично до крилатих помічників, але не могли не помітити, що й на їхніх чотирьох ділянках попелиці відчутно поменшало.

Три роки тому Михайло Сергійович гостював у знайомих у Канаді. Там йому до рук потрапив науковий журнал, в якому розповідалося про сонечкову ферму. Виявляється, після Другої світової війни в США процвітали фірми, які заготовляли сонечок. Узимку сплячих комах збирали в мішки місткістю 9 кілограмів (близько 80000 штук) і зберігали при 4-6 градусах тепла. Улітку комах продавали по 6-8 доларів за кілограм фермерам, які не бажали застосовувати отрутохімікатів. Тільки садівники штату Вашинґтон придбали п’ять тонн сонечок. «Гарна ідея для бізнесу!» – жартує пан Скоростецький. Щоправда, цим наш герой поки що не займається, а от захищати рослини на власному городі і саду спробував.

Спочатку спроектував та виготовив із сосни хатинку, схожу на вулик, і встановив її посеред саду. Найскладнішим було заманити до нової оселі сонечок. Узимку збирав сонних комах під корою дерев і вміщував у будиночок, але результативнішим виявився спеціальний спрей, придбаний за кордоном. Цей засіб містить ферменти, що їх виділяють самки сонечка, аби приваблювати кавалерів. Спрей ефективний, але доводиться його замовляти за кордоном, бо в Україні він, на жаль, не продається.

Із часом невеличка родина комах почала збільшуватися. Навесні самки відклали на листі жовтуваті яйця. Кількість сонечок зростала, а попелиці, відповідно, зменшувалася. Михайло Сергійович ризикнув побудувати ціле поселення для сонечок. Цей рукотворний витвір став окрасою саду. Друзі, родичі і навіть незнайомі люди заходять подивитися на нього. Дехто навіть пропонував зробити на цьому бізнес, але дещо іншого характеру. Сонечка, відчувши загрозу, виділяють жовту рідину, яку колись використовували як засіб від зубного болю. Можна збирати виділення жуків і продавати за кордон, де його застосовують як знеболювальне. Та Михайло Скоростецький не бажає використовувати своїх улюбленців для наживи. «Не для цього їх завів. Вони знищують попелицю і сприяють чудовому настрою. Мені більше нічого від них не треба», – каже чоловік.
Минулої осені з десяток сонечок залишилося зимувати в новому будиночку. Михайло Сергійович чимало вже знає про цих комах. Приміром, щоб на морозі не перетворитися на льодинку, сонечка з осені худнуть, втрачаючи воду і виробляючи гліцерин та цукор. Певне, навіть у підручниках з біології не знайти інформації, що самець сонечка має унікальну потенцію. Прикріпившись до крилець самки, він здатен кохати її 18 годин поспіль. Трапляється, що партнерка вмирає під час статевого акту, а жагучий коханець помічає це лише через кілька годин.