Дарованій газплиті в духовку зазирають

Якщо людині з доходом не більше 216 гривень на місяць за кошти з міського бюджету встановили нову плиту, якою вона невдоволена, чи можна замінити цей прилад?

Коли невдоволені приладом…

Планову заміну плит, в яких закінчився термін придатності, проводить Київська міська державна адміністрація, запевнив «Вечірній Київ» начальник відділу Головного київського міського управління у справах захисту прав споживачів Дмитро Гончаров. Для цього місто виділило кошти, закупило ці прилади. За правилами безпеки, мінімальний термін експлуатації газових плит – 20 років. Максимального ж не існує, адже плити, як правило, багато років перебувають у технічно справному стані. Звісно, плита може несподівано вийти з ладу. Тоді слід викликати фахівця з газової контори, який складе акт про те, що плита несправна і експлуатувати її не можна. Лише цей документ є підставою для того, щоб звернутися до жеку та УЖГ.
Перш ніж поставити підпис у документах, які засвідчують, що комплектація плити відповідає інструкції, і техніка перебуває в робочому стані, користувачеві варто власноруч перевірити, чи спрацьовують ручки кранів, чи зручно ними користуватися, чи щільно прилягають до духовки дверцята, чи рівно встановлено плиту. І врешті-решт, уважно прочитати інструкцію до плити.
– Чинне законодавство розглядає стосунки між суб’єктами підприємницької діяльності і фізичною особою. Якби ветеран Єфіменко за власні гроші придбав газову плиту, тоді б наше управління вийшло на продавців, з’ясувало причину некомплектності та допомогло б споживачеві, – констатує Дмитро Гончаров. – У випадку з ветераном немає юридичних підстав розглядати цю справу, оскільки користувач не купував прилад. У разі «виявленої некомплектності», як пише пан Єфіменко, слід звертатися до чиновників, які закуповували плити. Якщо в інструкції до плити передбачені варіанти комплектації, то користувач одержує од виробника той варіант, який завезли на склад. При цьому упаковка плити має бути неушкодженою. Незадоволені комплектацією можуть звернутися до тих, хто завозив та підключав плити (тобто УЖГ та газової контори).

Якщо у споживача виникли проблеми із встановленою новою плитою, йому слід звернутися до УЖГ району із проханням, щоб майстри усунули недоліки або додали деталі, яких бракує. Загальні ж питання, які ставить у своєму листі до столичної влади пан Єфіменко, скажімо, вимога «замініть коричневу плиту на білу», належать до компетенції тих чиновників, які оплатили поставку плит і перевіряли партію, яка надійшла од виробника. Якби споживач купував плиту за власні гроші, лише тоді він міг би обирати прилад за кольором, розміром, набором функцій. Оскільки ж плита обійшлася користувачеві безплатно, – нарікати на її колір та  можливості, мабуть, не варто.

Перевірте на безпеку

Наскільки довга черга тих, у кого аварійні плити, нас поінформувала головний інженер КП «Голосіївжитло» Світлана Гандерук. За її словами, якщо газова контора перевірила плиту і склала акт про те, що вона небезпечна для подальшої експлуатації, то такі аварійні плити замінюють за кошти району. На заміну непридатних газових плит та колонок у районі стоїть черга з 450 осіб.
– Я вже 20 років пропрацювала в цьому господарстві, – розповідає Світлана Гандерук. – Пам’ятаю, як за радянських часів у будинках, мінімальний термін експлуатації плит в яких минув, повністю замінювали прилади. Тепер такого не практикують. Малозабезпеченим встановлюють плити Дніпропетровського заводу. Трапляється, що люди, доходи яких трохи перевищують суму 216 гривень, не підпадають під дію розпорядження КМДА. Тож до списку тих, кому замінюють плити, їх не можна включити. Як на мене, то окрім фрази «замінити за терміном експлуатацій» у розпорядженні КМДА доцільно було б додати пункт «аварійні плити і газове обладнання замінювати, незалежно від фінансової забезпеченості користувача, а решту – по можливості». Адже люди скаржаться, бо за терміном експлуатації не потрапляють під заміну, а за аварійністю прилади слід негайно замінювати.

Ветеран Іван Єфіменко мені телефонував, я йому відповіла: «Добре, замінимо вам плиту». Але я не знала, що плиту розпакували, підключили. Хіба її можна тепер забирати й комусь встановлювати? Інші скажуть: «До мене відмовилися, то навіщо мені ставите?». Усі 250 плит, які одержало наше управління – коричневі. Якщо плита пана Єфіменка в робочому стані, ми її замінювати не будемо, адже немає відповідного акта газової контори. Пан Єфіменко, якщо вважає за потрібне, може звернутися до «Київгазу» з проханням перевірити, наскільки прилад безпечний в експлуатації.

Окрім пана Єфіменка, більше ніхто з 250 малозабезпечених, яким встановили в кінці року додатково нові плити, не скаржився. Безплатно тепер рідко що робиться, тому, вважаю, людям, в яких з’явився на кухні новий побутовий прилад, пощастило. Які плити нам постачають – такі й встановлюємо. Місто провело тендер на постачання цього обладнання. Займається цим підприємство «Київжитлоспецексплуатація», якому місто виділило кошти. На кінець 2003 року за списками, наданими управлінням соцзахисту, заміни потребувало 2,5 тисячі плит. Ми змогли замінити лише 250, тобто стільки, скільки нам надали плит.

Лише за актами газової контори про те, що плита перебуває в аварійному стані, ми терміново замінюємо прилад. Ліцензію на технічне обслуговування плит мають тільки фахівці ВАТ «Київгазу». Комунальне підприємство самостійно доставляє газові плити. Доставка плит обійшлася нам занадто дорого. Раніше місто купувало й одразу передавало плити «Київгазу». Нині від цієї системи відмовилися.

Плиту негайно замінюють у разі крайньої небезпеки, коли вона в такому стані, що може статися вибух. Газівники терміново відключають прилад і роблять припис, що подальша експлуатація неможлива. Щоправда, газові колонки більш вибухонебезпечні порівняно з плитами. Як немає доступу до небезпечної техніки – то відрізають від мережі весь стояк. У разі аварійності газового приладу відповідне управління «Київгазу» відключає його та інформує про це нас. Тоді упродовж двох-трьох днів за кошти району замінять аварійні прилади.

Коли майстер встановлює плиту, варто власноруч перевірити чи швидко вмикається розпалювання (як повернули ручку крану, то одразу маєте почути шипіння газу з конфорки).