Істина народжується в дружньому колі

Нещодавно юні учасники інтерактивного ґендерного театру київської Школи Рівних Можливостей  повернулися з чергових творчих відряджень. Вони виступали у Житомирі перед молодими військовими та у Москві й Черкасах. Таких вистав за три роки існування Школи вже й не перелічити! Школа Рівних Можливостей – молодіжна громадська організація.

Донедавна ми, учасники ШРМ, і не чули про багато важливих речей, які стосуються нас усіх. Наприклад, запобігання торгівлі людьми і насильству. Або – ґендерна чутливість і рівність, абетка підприємництва, саморепрезентація. Про все це ми довідалися на заняттях у Школі, які проводять досвідчені тренери. Згодом і самі стаємо тренерами. Поглиблюємо знання і самі передаємо їх іншим. Ми хочемо, щоб наше суспільство змінилося, тому й робимо посильний внесок у його розвиток.

Вистави нашого театру в образній, емоційній формі розповідають, як запобігти конфліктам, наркоманії, чому потрібно вести здоровий спосіб життя тощо. Наші тренінги настільки цікаві, що всі учасники Школи, тренери і волонтери, без перебільшення, не можуть дочекатися вихідного дня, аби прийти на заняття. Ми вчимося вислуховувати одне одного, переконувати без конфліктів. Думка кожного з нас важлива й цікава.

Ми, тренери і волонтери, проводимо заняття та вистави у школах, дитячих закладах, місцях відпочинку школярів, у школах-інтернатах, притулках. Змінюємося самі – і змінюємо свідомість інших: через гру, тренінги. Виступаємо також під час масових свят на майданчиках столиці.

Наша Школа не тільки виховує лідерські риси та ґендерну чуйність. «Навчаючи, вчитися» – наше щоденне гасло.

Ігор ЖУЙКО, тренер ШРМ