Туринська плащаниця відкриває секрети

Італійські вчені, обробивши фотографії Туринської плащаниці, знайшли на зворотному боці покривала друге зображення чоловічого обличчя, повідомляє Лента.ру.

Зворотний бік плащаниці було уперше досліджено лише  2002 року, коли під час реставрації з християнської реліквії зняли нашиту  1534 року підкладку. Комп’ютерний аналіз засвідчив, що зображення на вивороті збігається із зображенням на лицьовому боці. Хоча вчені дістали досить невиразні обриси обличчя, вони змогли розрізнити ніс, очі, волосся, бороду і вуса. Знайти відбиток тіла на вивороті покривала не вдалося.

Зображення з обох боків плащаниці розміщені на поверхні тканини і не торкаються ниток, що всередині. Учені висувають гіпотезу, що сліди на покривалі могли утворитися в результаті коронного розряду, який може виникнути, коли тіло перебуває в іонізованій атмосфері в електричному полі.

Згідно з релігійним поглядом, у Туринську плащаницю було загорнене тіло Ісуса Христа після зняття з хреста. Реліквія завдовжки 4 метри і завширшки 1 метр вважається одним з доказів воскресіння месії.