І захистимо, і нагодуємо

Плодові  дерева  у  фазі   «зеленого конуса» обприскують 3-відсотковим розчином  бордоської рідини («блакитне обприскування»). Дуже важливо   не   запізнитися,   бо   це   може призвести   до   опіків   квіткових бруньок,   що   розвиваються. Коли ж запізнилися з обприскуванням, тоді концентрацію розчину треба зменшити до 1,5-відсоткового.
Норми витрати розчину: плодові дерева (молоді, до 6 років) – 2 л на дерево, плодоносні дерева – 10 л на дерево; смородина – до 1,4 л на кущ, малина – до 2 л на 10 кущів.

При весняній посусі, а особливо якщо вона супроводжується ще й вітрами, ґрунт дуже швидко втрачає вологу. Особливо потерпають від цього рослини, що ростуть на схилах, супіщаних та легких суглинкових ґрунтах. Основним засобом для збереження вологи в ґрунті є мульчування, яке також запобігає ущільненню, але добре було б провести і вчасні поливи. Для мульчування беруть гній, торф, компост, листя, солому, використовують плівку, якою закривають пристовбурні круги, міжряддя суниці.

Дуже уважно треба поставитися до того, де розташований ваш сад, які ґрунти ви маєте. Адже тривале перезволоження в понижених місцях, та ще на важких ґрунтах (глинистих, чорноземах),  шкідливе для рослин. Ваші рослини при нестачі кисню ризикують втратити молоді корені, які відповідають за поглинання поживних речовин, після чого можливе відмирання і скелетних.

У цей час необхідно значну  частину  річної  норми мінеральних добрив внести перед весняним обробітком  ґрунту. Поливні розчини роблять малої концентрації: 30-40 г складнозмішаних комплексних (NРК) добрив на 10 л води. Також підживлювати можна коров’яком, розбавленим водою у співвідношенні  1:10. Деревний попіл – джерело калію, його достатньо 50 -70 г на 1 м2, але після підживлення треба полити і розпушити ґрунт.

Використовують і пташиний послід, який розбавляють водою, дотримуючись співвідношення 1:15 – 20, і настоюють 1 – 7 днів. Для підживлень використовують ще й настої перепріло-го сіна чи трави. Воду доливають у такому співвідношенні, як до гною, і настоюють до появи неприємного запаху.

Всі підживлення рідкими добривами виконують після необхідних поливів ґрунту водою, витрачаючи 10 л добрив на
1 м2. Після вбирання ґрунт розпушують. Підживлення завершують за 2-3 тижні до достигання ягід.

Проводячи обрізування саду, необхідно провести і лікувальні операції дерев. Це не тільки додасть їм сил, але й перекриє шлях шкідникам.

Якщо дерево має дупло, то відмерлу деревину видаляють і зачищають до живої. Потім обробляють 5-відсотковим розчином мідного купоросу і заповнюють цементним розчином (у співвідношенні цементу і піску 1:3). Затирають зверху цементом. Після затвердіння фарбують олійною фарбою, щоб замастити всі тріщини і мікропори.

Для того, щоб застосовувати препарати захисту рослин, необхідно визначити збудника хвороби, яким може бути або грибна інфекція, або комахи. Препарати, за допомогою яких знищують комах, називають інсектицидами, від латинської назви класу комах (Insecta – комахи), а препарати проти грибів – фунгіцидами (Fungi – гриби).

Але хочеться звернути увагу і на традиційні засоби захисту рослин. Основна небезпечна інфекція кісточкових – моніліоз, або моніліальний опік, бо після цвітіння листки і квітки, неначе після опіку, засихають. Дерева кісточкових порід під час набухання бруньок обприскують 3-відсотковою бордоською рідиною.

Із народних засобів проти попелиць і кліщів застосовують настій попелу: 1 кг солом’яного або деревного попелу заливають 8 л окропу, закривають і настоюють 2 дні. Потім проціджують, доливають до 10 л і додають 40 г мила, розчиненого у воді. 
Перед цвітінням кущі малини та суниці непогано було б обприскати 0,3-відсотковим  розчином карбофосу (30 мл на 10 л води). Це захистить проти малинового жука,   а насадження суниці проти сунично-малинового   кліща.  Потемнілі   верхівки   пагонів   малини   слід вирізати і спалити – в них гніздяться малинові мухи.

У боротьбі з малиновим комариком виберемо найефективніший спосіб – товстий шар мульчі.

 Проти малиново-суничного кліща під час бутонізації малини можливо застосувати настій гіркого    полину. Візьмемо
300 г полину, заллємо його  5 л води, і поставимо настоюватись на добу. Потім прокип’ятимо настій протягом 30 хв, охолодимо та процідимо. Розбавимо у пропорції 1:2. «Зброя» готова.  Обприскувати кущі треба у вечірні години.

На кущах смородини  слід видалити та спалити зморшкуваті та деформовані листки та  уражені  бутони, поки в них перебувають личинки шкідників.

Ірина КУДРЕНКО, кандидат біологічних наук, Національний ботанічний сад ім. М.М.Гришка НАН України