Права та обов’язки власника ділянки

«Нещодавно я, нарешті, одержав Державний акт на право приватної власності на землю. Які тепер маю права як власник садової ділянки і як член садівницького товариства, які покладені на мене обов’язки? Чи повинен виконувати вимоги Статуту товариства?» Микола Глушицький.

У Земельному кодексі України чітко визначено права та обов’язки власників земельних ділянок. Згідно зі ст. 90, вони можуть продати належну їм землю або скористатися іншими способами її відчуження: віддати в оренду, заставу, передати у спадщину. Земельні ділянки, призначені для садівництва, повинні використовуватися для закладання багаторічних плодових насаджень, вирощування сільськогосподарських культур, а також для зведення житлових будинків, господарських споруд. Землевласникам надано право самостійно господарювати на землі, а також право власності на посіви та насадження, на вироблену сільськогосподарську продукцію, тож садоводи можуть на свій розсуд розпоряджатися зібраним врожаєм. Власники земельних ділянок мають право на відшкодування збитків у випадках, передбачених законом. Порушені права підлягають відновленню за порядком, встановленим чинним законодавством.

У ст. 91 Земельного кодексу визначено обов’язки, покладені на власників землі, в тому числі і садових ділянок. Особливо важливою є вимога використовувати землю суто за цільовим призначенням. Тож член садівницького товариства не має права обладнувати на своєму наділі, скажімо, ремонтну майстерню або торгівельну базу, влаштовувати тваринницькі ферми. Садівники, як й інші землевласники, повинні дбати про охорону довкілля, як того вимагає чинне законодавство, своєчасно сплачувати земельний податок.

У ст. 103 ЗК роз’яснено обов’язки власників та користувачів щодо додержання правил добросусідства. Вони повинні господарювати так, щоб не завдавати нікому шкоди. Порушення цієї вимоги кваліфікується як «неприпустимий вплив». Отже, кожен власник або землекористувач зобов’язаний використовувати свій наділ лише за цільовим призначенням. Затінення, задимлення, неприємні запахи, шум – це також порушення правил добросусідства. Порушники можуть бути притягнуті до відповідальності згідно з вимогами, зазначеними у статутах садівницьких товариств.

Власники та землекористувачі зобов’язані співпрацювати при здійсненні заходів щодо забезпечення прав на землю кожного з них та використання цих ділянок із запровадженням і додержанням прогресивних технологій вирощування сільськогосподарських культур, а також щодо охорони земель (обмін ділянок, встановлення й зберігання межових знаків, раціональна організація територій тощо).

Використання земельних ділянок садівницьких колективів здійснюється відповідно до чинного законодавства та статутів товариств.

Микола РИЖИЙ, голова Комітету контролю споживчого ринку Всеукраїнської громадської організації «Громадський контроль»