Муніципальна міліція: крок перший

Упродовж тижня в місті-побратимі Києва Кракові перебувала делегація Київради на чолі з головою постійної комісії Київради з питань правової політики та депутатської етики Миколою Бойчуком. Основною метою візиту було вивчення досвіду взаємодії міської влади Кракова з правоохоронними органами і ознайомлення із системою функціонування муніципальної поліції.

Інтерес киян виник не спонтанно: Верховна Рада нещодавно прийняла доповнення до Закону України «Про міліцію», що дозволяє органам місцевого самоврядування створювати місцеву (муніципальну) міліцію.

У складі Київської муніципальної міліції буде, зокрема, підрозділ дорожньо-патрульної служби, фактично міське ДАІ. Тож «Вечірній Київ» запитав Миколу Бойчука:

– На нашій пам’яті чимало рішень Київради, спрямованих на поліпшення дорожнього руху в столиці, зокрема йдеться про заходи, спрямовані на покарання порушників правил паркування. Можна згадати і дозвіл забирати права, і знімати номери, і блокувати авто, припарковані у непризначених для цього місцях, і транспортування машин порушників на штрафмайданчики. Однак всі ці рішення Верховна Рада скасувала. То чи потрібна Києву муніципальна міліція, геть позбавлена прав? Чи її створюють лише з метою фінансування з міського бюджету і надання квартир дільничним інспекторам?

– У Законі «Про міліцію» чітко виписано права і обов’язки муніципальної міліції, – відповів Микола Андрійович. – Відтепер міська влада матиме інструмент адміністративного впливу на керівників підрозділів. Зараз ми думаємо, як краще організувати роботу муніципальної міліції, як краще її фінансувати, якими мають бути форми і методи роботи з нею. Відповідальність за громадський порядок у столиці, безпеку киян, стан на дорогах тощо буде спільною – муніципальної міліції і влади міста. Нову структуру плануємо створити найближчим часом. Узгоджуватимемо цю роботу з МВС. Відбудуться зміни у фінансуванні міліції. Гадаю, кошти Держбюджету, виділені на фінансування цих підрозділів, буде передано до міського бюджету. Безумовно, дбатимемо про кадри. Скажімо, у Києві лише 42,6 відсотка дільничних інспекторів міліції мають квартири (по Україні – 70,5 відсотка). Слід подумати про технічне забезпечення міліції, зарплату.