Українці танцюють найкраще

З другого по дев’яте квітня  в Києві на сцені Національної опери України тривав V Міжнародний конкурс балету імені Сергія  Лифаря, який  проводили у двох номінаціях: артисти балету і хореографи.

У конкурсі взяли участь професійні артисти балету і балетмейстери, а також учні й студенти хореографічних навчальних закладів України і дванадцяти зарубіжних країн.

За Ґран-прі (премія 5 тисяч доларів США) змагалися 64 конкурсанти з Білорусі, Молдови, Ізраїлю, Росії, Франції, Японії й України. Очолив журі видатний балетмейстер Юрій Григорович. Артистів балету розділили за віковими категоріями – на молодшу (15 – 18 років) і старшу (19 – 28 років) групи.

Серед тридцяти трьох переможців 23 нагороди вибороли українці.  Зокрема головний приз конкурсу – Ґран-прі і звання лауреата – здобув наш земляк Ярослав Саленко. У номінації «Артисти балету» перемогли Ольга Голиця, Денис Черевичко (молодша група), Олеся Макаренко і Жерлін Ндуді  (старша група). А от у номінації «Хореоргафи» першу премію не надали нікому.

Приємно, що ім’я видатного українця Сергія Лифаря повертається на Батьківщину численними перемогами його спів-вітчизників і відкриттями нових українських зірок балету.