Михайло Поживанов: «Столицю недаремно називають містом музеїв»

З настанням теплих погожих днів у нашому місті з’являється все більше туристів, бо в Києві є що подивитися і де відпочити. Традиційно щороку збільшується й кількість об’єктів, вартих уваги і киян, і гостей. Редакція звернулася до заступника голови КМДА Михайла Поживанова з проханням розповісти про особливості нинішнього туристичного сезону в столиці України:

– Привабливість Києва-туристичного справді щороку зростає завдяки старанням самих киян і увазі до розвитку цієї галузі з боку Київського міського голови Олександра Омельченка. З-поміж найпопулярніших об’єктів – унікальний Водно-інформаційний центр в оновленому парку «Хрещатий», переоблаштований Маріїнський парк і  оновлені експозиції музеїв мистецтв імені Ханенків, книги і друкарства України та Олександра Пушкіна. Не обминають своєю увагою відвідувачі й двох недавно відкритих музеїв – культурної спадщини та Михайла Старицького. Недаремно Київ називають ще й містом музеїв. Їх у нас більш як 100,  32 з них – із фондом понад два мільйони експонатів – міського підпорядкування. Сподіваюся, що  незабаром перед відвідувачами постане й оновлений музей Івана Гончара, де зараз тривають ремонтно-реставраційні роботи.

За кошти міського бюджету відтворено також Миколаївську церкву і церкву Різдва Христового на Подолі. Успішно діють у столиці України 33 театри та театри-студії, 141 бібліотека, 19 концертних організацій і музичних колективів, цирк. Туристів і гостей Києва приймають майже сто готелів і готельних комплексів різного класу, а це понад 15,5 тисячі місць. Послуги гостям нашого міста надають 1152 туристичні організації,  де зайнято 8956 працівників.

Значну роботу проводить Головне управління  комунального і готельного господарства та туризму КМДА із залучення молоді до здорового способу життя. Задля цього запланували провести традиційний щорічний зліт туристів, різноманітні змагання зі спортивно-оздоровчого туризму, дитячі спортивні змагання тощо. У межах Києва збереглися великі території масового відпочинку: 16 парків культури і відпочинку та 67 парків загальною площею майже чотири тисячі гектарів. Улюбленими місцями відвідування не лише киян давно стали також три ботанічні сади, зоопарк,  Музей народної архітектури і побуту України, зони історико-культурних заповідників, ділянка для гольф-клубу в урочищі Оболонь. А парки і гідропарки долини Дніпра – своєрідний водно-зелений пояс,  завдовжки близько 30 і завширшки  від 1,5 до 5 кілометрів. Особливо популярні парки на Трухановому, Долобецькому та Венеціанському островах.

Сподіваюся, що кожен гість нашої столиці залишиться задоволеним від її відвідин, а кожен киянин знайде для себе в рідному місті найпривабливіше місце для відпочинку.