Битва гігантів Дія друга. Вирішальна

Центральний матч двадцятого туру можна вважати й головним у другому колі: «Шахтар» проти «Динамо» – це класика вітчизняного футболу. Незважаючи на те, які позиції в актуальному реєстрі посідають команди з титулом гранда, зустріч між ними зазвичай стає подією номер один. А та, що відбудеться завтра, – й поготів…

Попередній діагноз

Про такі матчі кажуть однозначно: в них розігруються шість очок. Три пункти додає до свого активу переможець і стільки ж втрачає переможений. Але за ситуації, що склалася, турнірні очки для «Шахтаря» насправді на ціну золота. Перед виходом на фінішну пряму гірники поступаються «блакитно-білим» одним пунктом. А отже, поєдинок з «Динамо» матиме для господарів доленосне значення. Поразка зведе нанівець усі попередні зусилля й перекреслить шанси донецького клубу на тріумф у чемпіонаті. Ця обставина позбавила Бернда Шустера стратегічного вибору: його команда змушена грати виключно на перемогу. А що кияни? Матч у столиці Донбасу й для них матиме архіважливе значення. Проте не доленосне. Динамівців цілком задовольнить нічия і, за великим рахунком, не розчарує навіть поразка. Бо за десять турів до фінішу впадати у відчай через двоочкове відставання від конкурента не варто: «Шахтареві» є де втрачати очки і, радше всього, він таки втратить їх… Отже, гірники, котрим перемога в суботньому матчі потрібна більше, ніж динамівцям, приречені діяти  «першим  номером». А відтак гості, надто небезпечні в контратакувальній грі, завдяки обставинам опиняться в улюбленій стихії… Це не категоричний висновок і, тим паче, не спроба передбачити підсумок суперництва. Радше  – футбольний діагноз, точність якого має підтвердити чи, навпаки, спростувати суботній вечір.

Історичний реєстр

Історія турнірних взаємин українських грандів складна, як і нинішня ситуація в змагальному реєстрі. Проте навдивовижу чітко структуризована. На зорі становлення національного чемпіонату гірники здобули сенсаційну перемогу над чемпіоном (вона, до слова, так і залишилась єдиною в пасиві «Динамо» сезону 1993-1994 років), а надалі все стало на свої місця: гості тричі поспіль святкували успіх у Донецьку. Чотири наступних донецьких зустрічі переможця не виявили, до того ж обмінялися суперники лише одним голом. А два останніх за часом (обидва – влітку 2002 року, з півторамісячною перервою між ними) завершилися перемогою «Шахтаря»… Отже, що маємо напередодні дванадцятої «битви гігантів»? Абсолютну рівновагу в історичному вимірі: по три перемоги кожної з команд і п’ять нічиїх на додаток. Це по-перше. А по-друге, кияни все-таки утримують мінімальну (лише в один гол!) перевагу за різницею забитих і пропущених м’ячів. Інші подробиці не менш цікаві: востаннє в Донецьку «Динамо» взяло гору ще восени 1996 року, а в наступних – аж шести! – зустрічах у ліпшому разі задовольнялося нічиєю; у червні 2002 року найвагомішу за новітніх часів перемогу «Шахтаря» забезпечили два «самостріли» гостей.

Додатковий фактор

Але історія – історією, а сьогодення по-своєму тривожне для обох грандів. Серед гірників, радше всього, знову буде мало вітчизняних  футболістів (особливо тамтешніх уболівальників непокоїть відсутність Зубова – живого символа донецького клубу). Лікуються Ндіайє та Йованович. Натомість «Динамо» просто потерпає від епідемії травм основних виконавців: досі лікуються Гусин, Онищенко, Дмитрулін, Несмачний, Нанні; щойно повернулися до гри Шацьких і Федоров, але їхня поява на полі в Донецьку не гарантована… За таких обставин команді конче потрібна підтримка симпатиків – вирішили в «Динамо», й спорядили на Донбас спеціальний фірмовий потяг, «заселений» тисячею найвірніших уболівальників чемпіонської дружини. Ще кілька сотень «київських» глядачів вирушили до Донецька «своїм ходом»… Подібного десанту на виїзних матчах національного чемпіонату «Динамо» ще не мало. На відміну від організованих груп підтримки «Шахтаря», котрі становили й двадцять тисяч уболівальників.  Організоване протистояння фанів команд приховує ще одну інтригу багатогранного квітневого дійства, додаючи йому особливих фарб і примножуючи фактори, що матимуть опосередкований вплив на суперництво.