Спіть довше – порозумнішаєте

Сучасне суспільство ставиться до любителів поспати не досить прихильно. Їх зазвичай вважають просто ледарями. Однак цілком імовірно, що в недалекому майбутньому ставлення до сонь зміниться, і навпаки, за недосипання працівників почнуть звільняти, як зараз за появу в нетверезому стані.

Бо, як з’ясувалося, сон життєво необхідний не тільки для фізичного здоров’я людини, але й для її творчих, розумових здібностей.

Хрестоматійні приклади відкриттів, які видатні наші попередники зробили уві сні, загальновідомі. Менделєєву його знаменита таблиця приснилася, музикант Кейт Річардс із «Роллінг Стоунз» одну із найвідоміших пісень групи «I can get no satisfaction» теж почув уві сні.

Але, виявляється, таке трапляється не лише з деякими особливо талановитими. І звичайні люди з цілком посередніми здібностями в змозі вирішувати завдання і проблеми різного ступеня складності саме уві сні.

Учені з німецького міста Любека провели дослід-ження на студентах-добровольцях, яких розділили на дві групи. До першої ввійшли ті, хто спав не менше 8 годин, а до другої, які хронічно недосипали. Обом групам запропонували набір нескладних математичних задач – і з’ясувалося, що перша група справилася з ними набагато швидше й успішніше за другу.

Вчені припускають, що пов’язано це, насамперед, з роботою пам’яті. Під час сну ділянка мозку, іменована гіпокампус, «виштовхує» збережені в пам’яті дані, необхідні для розв’язання задачі, до кори головного мозку, тобто допомагає згадати потрібну річ у потрібний момент. Тому й до порушення пам’яті в літніх людей, на думку дослідників, призводить розповсюджене на схилі літ безсоння.