Хоакін Кортес шукає жінку

У Києві відбувся виступ одного з найпопулярніших танцюристів сучасності – Хоакіна Кортеса. З титулом «короля фламенко» він живе вже десять років. І, незважаючи на очевидні ознаки зіркової хвороби (наприклад, запізнення на прес-конференцію на годину), все ж пригадав, що до Києва приїжджав ще тоді, коли був маленьким хлопчиком – разом із Національним балетом Іспанії.

Власне, прем’єра шоу «Любов та ненависть» мала відбутися саме в Києві 21 березня цього року, але була перенесена на два тижні – через технічні негаразди.

Напередодні шоу до столиці прибуло кілька вантажівок із апаратурою та декораціями. Пан Кортес особисто стежив за монтажем сцени, який триває добу без перерви. У трупі танцюриста – п’ятдесят осіб, серед яких сімнадцять балерин та вісім танцюристів-чоловіків, інші ж – музиканти, технічний та обслуговуючий персонали. У новому шоу сам Хоакін Кортес танцює небагато. «Не подумайте, що мені набридла ця справа, – зауважив він, – я просто надаю новачкам можливість «засвітитися».
Пана Хоакіна захоплює сама постановка вистав – недарма ж його порівнюють навіть з Морісом Бежаром. Творчий метод Кортеса пристрасний та різноманітний – поєднує в іспанські, циганські, арабські мотиви (сам танцюрист походить із циганської родини). Відбувалося шоу під акомпанемент «живої» музики – ді-джея, барабанщика, двох перкусіоністів. «Фламенко можна танцювати лише під «живу» музику, – впевнений артист, – і музиканти мають бачити танцюристів, тому що останні – імпровізують». Оскільки ж увага глядача не повинна відволікатися безпосередньо від руху на сцені, то оркестр перетворили на «невидимку», заховавши його за кулісами Національного палацу «Україна». Самі ж музиканти спостерігали за танцюристами через відеомонітори.

Хоакін Кортес – надзвичайно харизматична особистість. Тож цілком природно, що він, крім хореографічної кар’єри, є зіркою фільмів Педро Альмодовара та Карлоса Саури, виступав разом із Уітні Хьюстон та Селін Діон, а також є загальновизнаним секс-символом. «Я в жодному разі не вважаю себе фатальним чоловіком, – віджартовується Хоакін, – навпаки, я дуже скромний».

У Києві танцюрист та «скромняга» жив у єдиному п’ятизірковому готелі на бульварі Шевченка (цікаво, чи зустрічав за сніданком Фанні Ардан?!) Його гримерна кімната була витримана в улюбленому білому кольорі. Культурну ж програму Хоакін Кортес обирав самостійно, надавши перевагу нічним клубам. «Мені вже 35 років, половину з яких я мандрую світом, – розповідає артист, – я вже встиг надивитися на пам’ятки архітектури, і тому настав час погуляти. Тож, у кожному місті шукаю відповідну можливість!» Мріє ж Кортес про жінку, яка його полюбить, каже, що все життя безрезультатно шукає таку.