Рибу ліпше запікати

Риба – продукт корисний, але непростий. Вчені встановили, що гренландські ескімоси, які споживають багато риби, мають низький відсоток серцево-судинних захворювань. Пізніше було доведено, що населення районів, де в щоденному меню багато риби і морепродуктів, значно рідше хворіє на таке небезпечне захворювання, як рак. Однак треба пам’ятати, що риба – не панацея, а при деяких захворюваннях навіть є потреба вилучити певні види риби та страви з неї.

Вчені звернули увагу, що лише в риб’ячому жирі та жирі морських ссавців, що харчуються рибою, виявлено особливі поліненасичені жирні кислоти. Їх немає ані в олії, ані в жирі сухопутних тварин, ані в молочних продуктах. За останні 100 років споживання жирної риби різко скоротилося, зате кількість серцево-судинних, ракових, обмінних захворювань і сексуальних розладів зросла. Вочевидь, недаремно традиції православної релігії дозволяють використання риби під час посту!
Нежирна риба (до 3% жиру): минтай, бичок, жерех, камбала, карась, льодяна риба, налим, навага, окунь річковий, пікша, судак, тріска, хек, щука. Риби цієї групи найчастіше рекомендують для дієтичного харчування.

Помірно жирні риби (3-8 % жиру): горбуша, зубатка, короп, кета, кілька, лящ, окунь морський, салака, оселедець нежирний, сиг, сом, ставрида, тунець, язь.

До жирних риб (8-20 % жиру) належать йорж морський, лосось, нельма, нототенія, осетр, палтус чорний, сайра, сардина, севрюга, оселедець жирний, івасі велика, скумбрія.

Дуже жирні риби (до 30 % жиру): білорибиця, мінога, вугор.

Риби останніх двох груп не рекомендовано споживати при хворобах печінки і підшлункової залози. Однак слід пам’ятати, що жир під час зберігання риби швидко окислюється, тому звичайно ліпше вживати свіжу чи свіжоморожену рибу. Корисна для здоров’я – відварена і запечена з овочами риба.

Ті ж, хто куштував рибу, запечену у фользі, завжди нададуть перевагу їй. А от смажити рибу не рекомендується. Крім того, що вона гірше перетравлюється, у ній залишаються практично всі екстрактивні речовини і шкідливі пурини, накопичуються канцерогени.