Ці такі вразливі «мачо»

Серед молоді поширюється чимало чуток, міфів, недостеменних переказів щодо сексапільності, здоров’я загалом і статевого – зокрема. Щоб спростувати деякі хибні стереотипи, ми запросили лікаря-практика, уролога-сексопатолога Андрія КАПЛУНА, який торкнеться деяких тем, що зацікавлять передусім чоловіків.

– У процесі лікарської діяльності мені нерідко випадало зустрічатися з пацієнтами, які, на жаль, не мають навіть елементарного уявлення про свою сечостатеву систему. Особливо це стосується молодих чоловіків. Наприклад, дехто мало не знепритомнює, коли довідується, що обстеження передміхурової залози проводиться ректально – через пряму кишку. А що вже говорити про важливість особистої гігієни! Тож під час прийому та огляду доводиться вести освітньо-роз’яснювальну роботу. Скажімо, звертати увагу на такі, здавалося б, елементарні речі, як потребу регулярно й ретельно митися, щодня змінювати натільну білизну, яка, до слова, не повинна бути затісною. Саме недотримання простих правил зазвичай призводить до складних захворювань. Приміром, розвиваються запалення, у тому числі й передміхурової залози (простатит), сечовивідних протоків (уретрит) тощо. До того ж, нехтування санітарними нормами впливає на здоров’я не лише чоловіків, а й жінок, з якими вони мають контакт. Недарма гінекологи стверджують, що більшість випадків ерозії шийки матки – то наслідки стосунків з партнерами, які не дотримуються правил особистої гігієни.

– На вашу думку, молоді не вистачає певних знань, що стосуються передусім сексуального здоров’я?

– Таки надзвичайно бракує таких знань для профілактики різних патологій. Шкода, що і в школах немає такої дисципліни, як «Основи сексуальних знань». Мабуть, саме тому «помолодшав» той же простатит. Як відомо, почастішали випадки ранньої вагітності. Принагідно додам, що в разі виникнення хвороби, знову ж таки через невігластво, молодь звертається не до поліклініки, а вдається до самолікування, йде до нелегальних «цілителів». Останні часом застосовують дуже сумнівні методи. А після того потерпілі з усілякими ускладненнями приходять уже до нас.

– Які типові проблеми пацієнтів вам доводиться розв’язувати?

– Нерідко за підвищеної сексуальності, і не лише о порі статевого дозрівання (пубертатний період), більшість, за різними даними, ледь не 90 відсотків чоловіків, вдається до самозадоволення. Дехто, переважно підлітки, помилково вважають онанізм захворюванням, таємним гріхом. Дуже шкода, але в цей час з хлопцями рідко хто з дорослих говорить відверто, рідко хто може пояснити природу явища. Цей вияв чоловічої сексуальності наукові авторитети (Ігор Кон, Віктор Клайн) та лікарі-клініцисти відхиленням не вважають. Однак, звичайно, спеціальної літератури підлітки читають мало, а тому у них переважно хибні уявлення, а нерідко й зловживання.

– Андрію Миколайовичу, а як ви ставитеся до моди на пірсінг, зокрема, на генітальний?

– Із великою пересторогою. Адже в процесі оперативного вживлення прикрас і в період загоєння ран завжди є ризик інфікування. Не уникнути іноді ушкодження судин, нервових волокон.

– Про ту ж таки моду. Деякі молоді люди, наслідуючи своїх кумирів (Жан Клод ван Дамм, Том Круз, Робі Вільямс), наважуються на обрізання крайньої плоті. Ваш коментар?

– Циркумцисію, тобто висічення крайньої плоті, однозначно рекомендовано лише при фімозі. Решту випадків зумовлюють релігійні традиції (юдаїзм, іслам) та індивідуальні мотиви. Як свідчать дослідження, після цієї операції чоловіки позбавляються, наприклад, передчасної еякуляції. До речі, такі чоловіки рідше потерпають від інфекційних хвороб сечостатевої сфери і, зокрема, внаслідок дуже поширеного проникнення вірусів папіломи. Гадаю, це зумовлено особливостями гігієни за нових анатомічних властивостей. Хоча нещодавно американські та індійські вчені статистично довели, що серед чоловіків з обрізаною крайньою плоттю вдвічі менше ВІЛ-інфікованих, пояснюючи це не поведінковими нормами, а імунними особливостями клітин слизової оболонки.