Польща знає Україну

На відкриття року Польщі в Україні до Києва завітала велика група економістів, дипломатів та політологів. Мені вдалося зустрітися із представником польської політичної еліти – політологом, заступником фонду «Інтеграція – Демократія – Європа» Пьотром Андрусечком.

– Пане Пьотре, хочу нашу розмову розпочати, хоч як дивно, не з політики, а з економіки, хоча навряд чи хтось наважиться сказати, що питання приватизації польської компанії «Гута Ченстохова» не є політичним?

– Хотів би вас переконати, що в Польщі це питання розглядається лише як економічне. Хоч би що говорили політики, працівники цього підприємства і більшість поляків переконані, що «українська» приватизація цього підприємства вигідніша, ніж «індійська», прибічниками якої здебільшого виступають ті, кого лякає все «донецьке», а отже, українське. Останні переконані, якщо «донецькі» приватизують підприємство, то Польща отримає значний мінус у відносинах з ЄС. На щастя, процес приватизації наразі призупинено.

Відкривши рік Польщі в Україні, ми не повинні обмежуватися лише заявами та деклараціями. Маємо співпрацювати не тільки у сфері культури, а й економіки.

– А чи не додасть ця приватизація плюсів у передвиборний рейтинг Віктора Януковича як можливого кандидата у президенти?

– Так воно й насправді може статися. Але, повірте, офіційній Варшаві майже все одно, хто буде наступним президентом України, аби лиш той продовжував євроінтеграцію, розвивав демократію та дбав про добробут народу. Хоча не можу цього сказати про більшість народу моєї країни, яка зі своїми симпатіями щодо іншого потужного лідера вже визначилася.

– Багато українських ЗМІ наголошували, що Олександр Кваснєвський повністю підтримує політику нинішнього українського Президента. Чи це так?

– Я теж бачив ці телесюжети, був присутній майже всюди з нашим президентом і зрозумів, що українське телебачення якось по-своєму змонтувало сюжетний ряд. Це особливо було помітно, коли демонстрували оплески Кваснєвського на будь-яку фразу Леоніда Кучми. Але, повірте, президенти насправді великі друзі.

– Як українську політичну реформу оцінюють у Польщі?

– Як і більшість моїх колег, переконаний, що Конституція має бути такою, якою її хоче бачити народ. І лише він на демократичних засадах має обирати свого президента та Верховну Раду.