Реформу можуть «провалити», а Кучма здатен перемогти

Цього тижня Інститут посткомуністичного суспільства на чолі з Володимиром Полохалом опитав 33 відомих політекспертів стосовно їхньої оцінки конституційної реформи та стану готовності політичних сил до виборів.

Більшість експертів вважає, що конституційна реформа проводиться нелегітимно і недемократично, з порушенням правових норм та зобов’язань України перед Радою Європи. а тому в разі її ухвалення це призведе до загострення політичного конфлікту в Україні та ізоляції країни на Заході. Протилежної думки лише 12 відсотків опитаних.

Дві третини експертів погоджуються, що після президентських виборів та утворення нової конфігурації політичних сил у Верховній Раді, зміни до Конституції, а також нові виборчі норми, буде переглянуто й скориговано. Цікаво, що жоден з експертів не вважає інакше.

Нині прихильники реформи кажуть, що вона демонтує номенклатурний режим, унеможливить монопольний вплив олігархічних груп на політичні процеси, а також утворить підґрунтя для ефективності опозиції. Однак у це вірить лише 6 відсотків експертів, 82 відсотки не погоджуються з цим, а 57 відсотків впевнені, що все відбудеться навпаки: бюрократичний і олігархічний вплив на політику зросте, а опозицію взагалі можуть усунути від політичних процесів. Уже сама підготовка до конституційної реформи розколола опозицію.

Отож більшість експертів вважає, що вирішальними для майбутнього України буде або весняна політреформа, або осінні вибори. Хоч ці дві події, вочевидь, дадуть протилежні результати.

Якщо політреформа вже спричинила загострення політичної ситуації, то її провал, як вважає Полохало, може спровокувати «справжню політичну війну», бо певні провладні сили перед виборами «підуть ва-банк». Політолог не впевнений, що Верховна Рада внесе зміни до Конституції. Бо в парламентській більшості нема монолітності: багато мажоритарників ображені за пропорційне виборче законодавство, а депутати фракції «Регіони України», мовляв, «не хочуть, аби Янукович ішов на вибори Президента з «урізаними» повноваженнями».

Майже всі експерти вважають вірогідною передвиборну коаліцію Ющенка – Тимошенко, але лише половина з них прогнозують її ефективність. Водночас тільки третина опитаних політологів називає можливою коаліцію Ющенка – Мороза – Тимошенко, більшість сумнівається в ній, але майже всі кажуть, що вона була б переможною. В.Полохало зазначив: «Певні сили зробили все, аби така коаліція не відбулася». Ті ж сили, на думку Полохала, зашкодили колишнім переговорам щодо утворення ще однієї ефективної коаліції – Ющенка – Януковича. Більшість експертів бачить іншу можливу передвиборну спілку – Януковича – Медведчука – Тигипка, проте лише 34 відсотки вірять в її ефективність. Нині точаться розмови про утворення так званої ліво-центристської коаліції, і третина експертів вважає вірогідним передвиборне об’єднання Мороза, Симоненка й Медведчука. Хоч більшість прогнозує, що їхні спільні виборчі потуги будуть малоефективними. В.Полохало вважає, що такі переговори з Морозом можуть бути реальними, бо «Мороз є прихованим ворогом Ющенка, він приховує свій внутрішній антагонізм до нього».

Політолог зробив ще один сенсаційний прогноз: «Аби не було внутрішніх і зовнішніх засобів стримування, то Леонід Кучма реально може перемогти на цих виборах». Звісно, як єдиний від влади кандидат. І в цьому йому «втретє могли б допомогти комуністи». Скажімо, якби Симоненко в першому турі виборів посів третє місце, то в другому турі, на думку політолога, його електорат голосував би за Кучму, протидіючи Ющенкові, про якого штучно склався на сході стереотип «нашиста – фашиста». Тобто волевиявленням комуністичного й проросійського електорату можуть зманіпулювати через ЗМІ та іншу пропаганду. Імовірно, що це й використають на користь Януковича.

На думку Полохала, «третій Президент України буде одновекторним». Оскільки експерти вбачають залежність від інтересів Росії у Медведчука, Симоненка, Януковича; від інтересів Євросоюзу – Ющенка, Тигипка, Мороза, Литвина; від інтересів США – Ющенка й Тигипка. Лише Кучма, як вважають експерти, залежний від двох векторів – проросійського й проамериканського. Від олігархів, на думку експертів, залежить передусім Кучма, а також Ющенко, Янукович, Тигипко й Медведчук.