Діти «вірують» – батьки страждають...

У Києві півроку тому створено перший православний Центр Феодосія Печерського з допомоги потерпілим від впливу тоталітарних релігійних сект. У столиці нині налічується понад 800 різноманітних релігійних організацій. Більшість із них прийшли в Україну з-за кордону. Чужоземні месії, які називають себе «посланцями Бога», затягують у свої тенета тисячі людей. Вони борються за кожну душу і маніпулюють людьми, докорінно змінюючи їхній світогляд і життєві орієнтири. Іноді ламаються долі цілих сімей. Особливо фанатичні «нововіруючі», буває, стають пацієнтами психіатричних клінік, а деякі навіть вдаються до самогубства. Водночас більшість сект, релігійних організацій і культів – це звичайні фінансові структури, кінцева мета яких – влада і гроші.

Проясняють світ

Центр Феодосія Печерського розташовано на території Флорівського монастиря на Подолі. Керує ним Тарас Костенко, який закінчив духовну семінарію, а нині навчається в духовній академії. А проясняти світ заблукалим душам йому допомагають кілька молодих психологів. Перш ніж відкрити центр, керівник сам ходив на богослужіння до багатьох сект, щоб осягнути їх «вчення», методи впливу на людські душі та причини, які спонукають бага-тьох прилучатися до нетрадиційної віри. Тарас бачив, як пастори, проповідуючи під музику, доводять прихожан до екстазу. Люди то сміються, то плачуть або кричать, деякі падають і корчаться на землі в конвульсіях. «Це в тебе входить дух святий», – зазвичай пояснює причину таких нападів релігійний лідер.
– Здебільшого до нас по допомогу звертаються батьки дітей, які потрапили під згубний вплив, – Тарас Костенко показує цілий стос (сотні) анкет, які заповнюють ті, хто приходить до центру. – Вісімнадцятирічна студентка Лідія зійшлася з людьми однієї із харизматичних сект. Дівчина кинула навчання, в дім почали приходити дивні люди, читали Біблію і весь час говорили про кінець світу, який ось-ось настане. Дівчину охопила апатія, вона стала байдужою навіть до свого зовнішнього вигляду. «Я Божа дитина, в мене є лише він на світі, я служитиму тільки Йому, і Бог про мене подбає»,– казала Лідія матері, коли та просила її хоча б випрати собі джинси. З нею довелося добре попрацювати нашим психологам.

Інша історія. Юнак із професорської сім’ї. Закінчив три курси факультету міжнародних відносин, міг зробити блискучу кар’єру. Але замість цього опинився в секті, закинув навчання, відрікся від родини та друзів, які не поділяли його релігійних переконань. А випускниця вузу Марина, психолог, відвідувала зібрання секти заради професійного інтересу. Хотіла зрозуміти феномен релігійного фанатизму, методи впливу нетрадиційних віровчень і, зрештою, сама стала жертвою.

– Кілька днів тому на станції метро «Лук’янівська» я звернув увагу на юну особу, яка пропонувала перехожим купити книжечки, що пропагують певне релігійне вчення, – розповідає Тарас Костенко. – Підійшов до дівчини, заговорив з нею, вона була в глибокому трансі, очі скляні... Розповіла, що не тутешня, а прибула аж з Естонії, щоб виконати завдання духовного вчителя – розпродати літературу. Уявіть собі самопочуття батьків юної прибічниці цього Бога, які не знають, де і в якому стані перебуває їхня донька... Так лідери окультних та релігійних організацій і творять свій бізнес, у прямому розумінні, одурманюючи паству. А ще всі віруючі мають платити десятину, хоча й отримують матеріальну підтримку від церкви. Зазвичай пастві роздають «гуманітарку» – чужі закордонні недоноски.

Тоталітаризм змінили секти

– Яка ж причина того, що тисячі людей піддаються впливові нетрадиційних віровчень? – запитую у Тараса Костенка.
– Понад сім десятиліть наші люди жили в тоталітарній державі. Та система майже не давала своєму народові свободи вибору. Держава і думала, і вирішувала все за своїх громадян. Тепер у нас демократичне суспільство, але деякі люди розгублені, не вміють жити без «мудрого» керманича і самостійно вирішувати власні проблеми. Набагато простіше бути просто «дітьми божими», «травою», а Бог, мовляв, усе дасть, що треба.

До того ж, майже 80 відсотків людей за психологічним складом мають схильність піддаватися впливу, гіпнозу. Згадайте хоча б, як ще не так давно вся країна «лікувалась» на сеансах Кашпіровського або Чумака. «Зцілювались», не відходячи від телевізора.
А ще дуже піддається впливові молодь, яка тягнеться до всього нетрадиційного, неканонічного і нового. Чатують служителі сект та культів і на людей, яких спіткало горе, пригнічених труднощами та невдачами, самотніх тощо. Потрапляють під вплив люди з різноманітними порушеннями психіки, зокрема й душевнохворі.

 Загалом ми визначили три фактори, що спричиняють цьому, – соціальний, психологічний та релігійний.

– Який з них вдається подолати найлегше?

– Релігійний. Є люди, які йдуть у секти в пошуках вищої істини. Згодом вони самі можуть розібратися, що й до чого. Найважче виплутатися тим, які потрапили в секту через соціальний фактор, особливо якщо це матеріальна залежність. Ось приклад. Один науковець із периферії хотів переїхати до столиці, де йому запропонували роботу. Аби купити житло, позичив гроші в одній з релігійних общин. Натомість змушений був «навернути у віру» всю сім’ю. А психологічний фактор діє на молодь, тих, хто з певних причин опинився на життєвому роздоріжжі.

– Зараз модно звіряти вчинки з різноманітними філософськими вченнями. Приміром, багато хто захоплюється Лазаревим, що пише про домінанту карми в житті людини, працями Олени Блаватської...

 – Це окультна література, і зациклюватися на ній не лише шкідливо, а, буває, й небезпечно. Скажімо, людина замість тверезого критичного аналізу якогось прикрого випадку, що трапився з нею, починає шукати причину в житті своїх предків десятого покоління. Я б не радив особливо захоплюватися такими книжками.

Остерігайтесь кривавих культів

– А які релігійні культи найнебезпечніші?

 Ті, що приносять жертву богу. Наприклад, сатанисти. На Замковій горі, що поряд із Флорівським монастирем, було кладовище, де ховали ченців, священиків. Нині там від старих могил, як кажуть, не залишилося каменя на камені – все розтрощили підлітки-сатанисти. А у Вальпургієву ніч, що припадає на 30 квітня, там відбувається справжній кривавий шабаш. Сатанисти приносять в жертву собак і кішок. Займаються цим і деякі інші послідовники екстремістських вірувань. Дуже небезпечне сумнозвісне «Біле братство», яке нині поділилося на дві общини. Діяльність цих сект на території України заборонена законом. Нещодавно за протизаконні дії заборонили проповідувати лідерам однієї американської церкви та церкві Муна. У деяких країнах із застереженням ставляться до діяльності Церкви Ісуса Христа святих останніх днів, яка налічує в нас 5-6 тисяч мормонів. До речі, в нас вони хочуть зводити храм.

Багато прибічників мають церкви харизматичного спрямування. Усі вони небезпечні, бо пригнічують волю, вносять у душі сум’яття, вбивають в людині особистість. І, найстрашніше, що релігійні лідери прикривають свої грішні діяння ім’ям Бога...