Ґвалт перед Великоднем

У чистий четвер ранковий дощ умив весняну землю. Але завадив «Нашій Україні» і Блоку Юлії Тимошенко привести вчора під стіни Верховної Ради стільки людей, скільки було обіцяно позавчора. Коли ж сесійна зала сколихнулася від суперечок щодо конституційної реформи з трансляцією на передпарламентську площу, дощ ущух. Ніби й він, разом з кількома тисячами демонстрантів, прислухався до депутатського глузду. Парламентарії сварилися понад чотири години, а коли розійшлись обідати, дощ пішов знову. Може, символічно?

Що хотіла сказати природа – загадка. Про що ж сперечались депутати – відомо вже давно. Адже в чистий четвер Верховна Рада зібралася лише завершити те, про що так довго говорили більшовики з комуністами. А, мабуть, найдужче Степан Гавриш – більшовицький координатор і співголова комісії з конституційних змін. Учора він також вийшов на трибуну першим. Чомусь захрип, а тому, доповідаючи про «майбутню європейську модель влади», просив води. Це вже вдруге на нього «впала» така місія: перший раз він також «керував» змінами до Конституції після останнього референдуму. Але безуспішно. Тож учора дуже старався не підвести вдруге ініціаторів політреформи. Навіть тоді, коли Анатолій Матвієнко заявив, що «Гавриш говорить неправду» (про величезне захоплення від української реформи Ради Європи, Венеціанської комісії і всього люду. – Авт.), доповідач пив воду, налаштовував голос, і продовжував говорити про «історичну подію», яка от-от мала відбутися.

Водночас, представники «Нашої України» запримітили у Верховній Раді чималу групу невідомих кремезних молодиків у цивільному. І, як повідомив Володимир Філенко, у депутатів з «Нашої України» чомусь відключились мобільні телефони, а також їхні Інтернет-сайти. Володимир Литвин повідомив: «Проводилось інструктивне навчання співробітників держслужби охорони». Дивно, але між цими «учнями у цивільному» мало не сталося потасовки з представниками «Нашої України» в кулуарах ВР. Депутати не пускали їх у приміщення, де можуть бути лише парламентарії та їх постійна обслуга.

«Якщо зламаєте систему «Рада», то я поставлю законопроект на голосування шляхом підняття рук і буде 400 голосів», – попередив В. Литвин. Водночас у кулуарах сперечались щодо того, є чи нема у більшості, комуністів і соціалістів 300 голосів для зміни Конституції. А у сесійній залі лідер фракції СДПУ(о) Леонід Кравчук повчав колег і читав лекцію з історії: він, виявляється, ще з 1965 року пережив багато реформ, але кращої, ніж ця, не бачив. Йому дорікнув Іван Плющ, який теж бачив усі реформи з тих самих часів. Але, як каже Плющ, якщо вже багатомільйонна КПРС не спромоглася на ефективні реформи, то, мовляв, де вже СДПУ(о) з 5-відсотковою довірою народу до цього братися.

Валерій Пустовойтенко, схоже, взявши приклад з попередніх промовців, вдався до реклами своєї… НДП та її журналів. А про що ще говорити? Адже стосовно реформи «ставки вже зроблено» і суперечки в «історичний день» були пустослів’ям. Ці «ставки» розсекретила Юлія Тимошенко: «Чинний Президент хоче стати прем’єром, Медведчук спікером, а Януковичу готують крісло президента, який матиме менші повноваження, ніж губернатор Донеччини».

Представники «Нашої України» і БЮТ переважно зверталися до «батька Конституції» Олександра Мороза та інших соціалістів «не ставати співучасниками заколоту». А комуністи у своїх виступах здебільшого звинувачували «нашистів» і представників «посольства США на балконі». «Нашоукраїнець» Червоненко навіть ледь не вдарив за образи комуніста Соломатіна. В.Литвин пообіцяв присвоїти депутатам номери, аби, ображаючи один одного, вони не називали прізвищ. Мажоритарник з «Народовладдя» В.Нечипорук закликав колег з більшості «не Конституцію міняти, а українські війська виводити з Іраку, куди їх продали по 500 доларів за голову». Ще один мажоритарник з більшості В.Гаврилюк повідомив, що після того, як він відмовився голосувати за реформу, на нього, мовляв, чиниться тиск і йде дискримінація як депутата перед виборцями його округу…
Майбуття покаже: грішні чи праведні були вчорашні діла Верховної Ради перед Великоднем.

P.S. Коли верстався номер, стало відомо, що після 18.00 голосування таки відбулося. Для прийняття змін до Конституції України не вистачило кількох голосів.