Конфесії – у правове поле

За роки незалежності кількість конфесій у Києві зросла з 26 до 808. Проте на цьому тлі вистачає й нерозв’язаних проблем.

Учора на засіданні розширеної колегії КМДА начальник Головного управління з питань внутрішньої політики Олександр Петік зауважив, що нині великою проблемою стало поширення нетрадиційних для українського народу вірувань та релігійних течій. Викликає тривогу й те, що в культових нехристиянських релігіях практикуються так звані масові зцілення, хрещення нібито духом святим, доведення віруючих до афекту, проведення акцій, що можуть зашкодити здоров’ю громадян. Непоодинокі й випадки, коли члени сімей, які потрапили під сектантський вплив, вимагають в інших родичів продати нерухоме майно. Виручені кошти вони передають «у дар» общині. Олександр Петік пояснив це недосконалістю чинного законодавства. У зв’язку з цим він запропонував (а інші підтримали), за досвідом інших країн, визначити на державному рівні перелік  нетрадиційних релігій на зразок «Білого братства» та інших віровчень, які суперечать законодавству чи національним інтересам України. Тому й є потреба створити Київську міську раду церков, релігійних організацій при міському голові, а також Київську міську комісію сприяння розвитку державно-церковних відносин.

Патріарх Київський та всієї Руси-України, настоятель УПЦКП Філарет, який також був присутнім на засіданні, зауважив, зокрема, що  жодна релігія не повинна використовувати людей у своїх інтересах.

(Продовження теми – стор. 5).