Ситуація наближається до катастрофічної

Кожен з нас щодня викидає щось на смітник. Щороку з цих папірців, пластикових пляшок, харчових решток тощо утворюється 200-250 кілограмів побутових відходів на людину. Нині в Україні їх уже накопичилося 3,5 мільярда тонн. Зрозуміло, що відходи слід захоронювати за певною технологією чи спалювати.

Усі столичні тверді побутові відходи звозять до полігону № 5, що в селі Великі Дмитровичі Обухівського району Київської області, та до сміттєспалювального заводу «Енергія» – понад 1 млн. тонн щороку. Оте міське звалище (полігон № 5) – єдине з понад 700 в Україні, під час будівництва якого було враховано вимоги природоохоронних та санітарних норм. Зокрема, дно звалища вистелено плівкою, яка не дає змоги просочуватися так званому фільтрату до водоносних горизонтів.

І ось, згідно постанови головного державного санітарного лікаря Київської області та рішення Київського обласного державного управління екології та природних ресурсів, експлуатацію полігону № 5 у вересні 2003 року було тимчасово призупинено. Чи варто казати, до чого це може призвести? Що ж сталося на міському звалищі й чи можна виправити ситуацію?