Від Європи відстаємо

Сучасний стан збирання, переробки та утилізації відходів не відповідає рівню, досягненому в розвинутих країнах світу. В Україні переробка відходів не перевищує чотирьох відсотків. Водночас для країн європейського співтовариства така переробка згідно з директивою ЄС становить не менш ніж 65 відсотків. Таку думку висловив директор департаменту регулювання екологічної безпеки Міністерства екології та природних ресурсів України Віктор Єрмаков.

– Прикладом складної ситуації у сфері переробки твердих побутових відходів є і Київ, – наголосив пан Єрмаков. – За час експлуатації на полігоні № 5 утворилася величезна кількість фільтрату – продукту розкладу органічної складової побутових відходів, який становить гетерогенну хіміко-бактеріологічну суміш із вмістом токсичних речовин та важких металів.

роникнення таких стоків у підземні водоносні горизонти або відкриті водойми може спричинити надзвичайну екологічну ситуацію, становити серйозну санітарно-епідемічну загрозу здоров’ю населення. Подальша експлуатація полігону неможлива без проведення екологічного аудиту стану об’єкту за участю фахівців МОЗ та комплексної експертизи матеріалів наукових розробок щодо технології очищення та знешкодження фільтрату і концентрату. Доцільно розширити мережу комплексів з переробки побутових відходів у різних районах Києва. Зокрема, слід створити таку базу на ВАТ «Київхімволокно», що дасть змогу оптимізувати транспортні витрати перевезення та зменшити негативний вплив на навколишнє природне середовище фільтрату, що утворюється на полігоні.

Це, за словами Віктора Єрмакова, запропонував міністр охорони навколишнього природного середовища Сергій Поляков.