Аміак, фільтрат, мікроби…

Під час нещодавньої розширеної колегії КМДА головний державний санітарний лікар Києва Ірина Козлова розповідала про страшні речі: «Лабораторними дослідженнями встановлено, що у ґрунтових водах, узятих із контрольних свердловин полігону, зафіксовано значне погіршення органічних властивостей, збільшення концентрації залишкових речовин, сульфатів, хлоридів, органічних сполук тощо. Перевищення гранично допустимих концентрацій за вмістом заліза – у 18 разів, хрому – у 7, міді – у 5, нікелю – у 1,5 раза. У воді – велика концентрація мікроорганізмів, що свідчить про значні зміни санітарно-гідрологічного режиму, забруднення підземних вод у зоні полігону. У пробах ґрунту, відібраних на відстані 50, 100, 200 метрів, у селі Підгірці вміст нітратів перевищив гранично допустимі концентрації до трьох разів, а концентрація аміаку в деяких пробах становила 90 мг на кг, що свідчить про інтенсивне забруднення ґрунту органічними сполуками. Вміст хлоридів сягає 600 мг на кг, що свідчить про тривале забруднення ґрунту цими сполуками».

Особливе занепокоєння санепідслужби викликає фільтрат. Установка з його очищення не працює через відсутність мембран, очищувача та виходу з ладу насоса. Цього року вона працювала лише 33 дні, очищуючи щодоби на 35 відсотків фільтрату менше, ніж передбачають проектні можливості. На полігоні накопичилося вже понад 340 тис. кубометрів фільтрату. Технологій захоронення твердих побутових відходів тут не дотримуються – не завжди пошарово розрівнюють, не ущільнюють, каток для цього з 25 лютого не працює. Незадовільні з погляду гігієни й умови праці співробітників полігону. Потребує оновлення спецодяг, немає захисних респіраторів, особливо в працівників на сортувальній лінії; санітарно-побутові приміщення на ремонті, медичні огляди не проводяться.

Перший заступник головного державного санітарного лікаря України Сергій Бережнов додав: «Ситуація навколо полігону критична. Наводилися приклади, що в ґрунті у 200-300 разів перевищено рівні концентрації шестивалентного хрому – найсильнішого канцерогену. На жаль, є дані, що рівень захворюваності жителів навколишніх населених пунктів значно перевищує захворюваність по області загалом».