Стартує весняний призов

З 12 квітня по 28 травня триватиме весняний призов до Збройних сил та інших військових формувань. 30 відсотків строковиків служитимуть в межах областей, з яких їх призивають. Про це журналістів повідомив виконувач обов’язків начальника Головного управління особового складу та організаційно-мобілізаційної роботи Генерального штабу Збройних сил України генерал-майор Євген Шелест. У ході цієї кампанії буде призвано на 5480 юнаків менше, ніж восени 2003 року.

Зменшення призову зумовлено низкою об’єктивних чинників. Зокрема поступовим зростанням ролі військовослужбовців контрактної служби. Починаючи з цього року жодного військовослужбовця строкової служби не буде направлено для комплектування сил Цивільної оборони МНС.

Проте попри значне зменшення обсягів призову, якісного поліпшення поповнення не передбачається. Це пов’язано з низьким станом здоров’я призовників, їх недостатнім загальноосвітнім рівнем. Окрім того, значній кількості призовників нададуть відстрочку від призову. Зокрема, для продовження навчання в навчальних закладах I – II рівнів акредитації. При цьому після закінчення навчання основна частина призовників вже матиме право на інші види відстрочок (наявність малолітньої дитини, досягнення пенсійного віку батьками тощо).

З 2005 року передбачається зменшити термін проходження строкової військової служби до 12 місяців.