100 днів поступу чи розчарувань

Пенсійна реформа подолала початкову фазу, їй виповнилося 100 днів. Що ж зроблено за цей час та які подальші перспективи реформи, яка має такий резонанс у суспільстві? Про це йшлося на прес-конференції за участю міністра праці та соціальної політики Михайла Папієва, голови Пенсійного фонду України Бориса Зайчука та інших посадовців.

Як відомо, в Україні з 1 січня 2004 року почала функціонувати солідарна пенсійна система, принциповою ознакою якої є безпосередня участь застрахованої особи у формуванні майбутньої пенсії. Тобто за новою, встановленою законом формулою обчислення, ваша пенсія прямо пропорційно залежатиме від особистих заробітків та трудового стажу. При цьому було знято і верхню межу пенсії.

– Із 1 січня цього року середній розмір пенсії по Україні становить до 185 гривень, що на 39 відсотків більше порівняно з відповідним періодом минулого року – 133 гривні, – зазначив Борис Зайчук. – До того ж у результаті перерахунків не зменшився розмір жодної пенсії, збережено всі пільги при обчисленні стажу та пенсійний вік, як було передбачено раніше чинним законодавством.

– Багато літніх людей уже отримали надбавку в розмірі близько 30 гривень, – продовжив пан Зайчук.– Районні пенсійні управління прийматимуть документи на перерахунки пенсій доти, доки люди цього бажатимуть. Щороку проводитиметься індексація пенсійних виплат та їх підвищення з урахуванням зростання середньої зарплати по Україні. Буде посилено боротьбу з неплатниками страхових внесків за своїх працівників. Гадаю, що  зарплата в «конвертах» незабаром відійде в минуле.

Звичайно, виплата пенсій залежить від наповнюваності Пенсійного фонду. Так, за словами Бориса Зайчука, до бюджету ПФ за три останніх місяці з усіх джерел фінансування надійшло понад 7 мільярдів гривень, а власні надходження становили 6 мільярдів. Ці показники збільшилися проти минулого року майже на 40 відсотків.

Михайло Папієв повідомив, що незабаром буде врегульовано  призначення соціальних пенсій. Верховна Рада вже прийняла проект Закону в першому читанні «Про державну соціальну допомогу непрацездатним громадянам», опрацьовується концепція пенсійного забезпечення осіб, які працюють у шкідливих умовах, розглядаються пропозиції щодо підвищення розмірів мінімальних пенсій інвалідам різних категорій тощо. Не забула Батьківщина і про 920 тисяч учасників бойових дій, нагороджених за особливі заслуги, багатодітних матерів та ін. Для них уряд виділив майже півмільярда гривень.

Пенсійна реформа триватиме не один рік. За словами Михайла Папієва, у перспективі розмір середньої пенсії має досягти розміру прожиткового мінімуму по Україні. Проте люди дочекаються цього не раніше, як 2007 року.